H μία μετά την άλλη, οι χώρες που ετοιμάζονται να δεχτούν μεγάλους αριθμούς ταξιδιωτών από την Κίνα σκληραίνουν την πολιτική των υγειονομικών ελέγχων σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εξάπλωση και στο εσωτερικό τους του νέου κύματος πανδημίας που πλήττει την ασιατική χώρα.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες που ταξιδεύουν από την Κίνα προς τη Γαλλία θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ Covid 48 ωρών πριν από την επιβίβασή τους στο αεροπλάνο.

Κίνα: Τα σενάρια για την έκβαση της νέας «μάχης» με τον κορωνοϊό – Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία

Οι ταξιδιώτης που προσγειώνονται στην Ισπανία μπορούν να αποφύγουν τα τεστ Covid εφόσoν είναι πλήρως εμβολιασμένοι – και η Ισπανία, να σημειωθεί ότι δέχεται ορισμένα κινεζικά εμβόλια.

Τα μέτρα που λαμβάνουν οι διάφορες χώρες σε Ευρώπη και αλλού έπονται των δηλώσεων από πλευράς του Πεκίνου ότι θα ανοίξει ξανά πλήρως τα σύνορά του την επόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020.

Η τρέχουσα άνοδος των κρουσμάτων Covid στην Κίνα έχει προκαλέσει ανησυχία και επιφυλακτικότητα, με αναφορές για νοσοκομεία που γεμίζουν από ασθενείς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότια Κορέα και το Ισραήλ ανακοίνωσαν επίσης νέους κανόνες όσον αφορά τα τεστ Covid, ενώ οι ΗΠΑ και η Ινδία έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς.

Για τους ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα χρειαστεί αρνητικό τεστ Covid.

«Σε εθνικό επίπεδο, θα εφαρμόσουμε ελέγχους στα αεροδρόμια και θα απαιτήσουμε από ταξιδιώτες από την Κίνα να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ Covid ή να έχουν εμβολιαστεί πλήρως», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας.

Ούτε η Γαλλία ούτε η Ισπανία έχουν διευκρινίσει πότε θα τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα. Ωστόσο, τα υπουργεία Υγείας και Μεταφορών της Γαλλίας διαμήνυσαν ότι η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει άμεσα ένα σχετικό διάταγμα και θα ενημερώσει τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Την Πέμπτη, ο οργανισμός πρόληψης ασθενειών της ΕΕ δήλωσε ότι τέτοια μέτρα δεν δικαιολογούνται στην Ευρώπη, λόγω των επιπέδων ανοσίας και του γεγονότος ότι παραλλαγές που εξαπλώνονται στην Κίνα ήταν ήδη παρούσες στην ήπειρο.

Θετικός στα μέτρα ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ωστόσο, τόνισε πως είναι «κατανοητό» ότι ορισμένες χώρες αποφάσισαν να επιβάλουν περιορισμούς και προέτρεψε το Πεκίνο να είναι πιο προσεχτικό σχετικά με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί για την πορεία της Covid-19.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η «επιδημική κατάσταση» συνολικά ήταν «προβλέψιμη και υπό έλεγχο».

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων και θανάτων στην Κίνα είναι άγνωστος καθώς οι αξιωματούχοι έχουν σταματήσει να απαιτούν την αναφορά των κρουσμάτων και άλλαξαν τις ταξινομήσεις για τους θανάτους από Covid.

Λειτουργούν οι περιορισμοί στα ταξίδια κατά του Covid;

Ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Han Duck-soo δήλωσε ότι οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να υποβληθούν σε αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνου πριν επιβιβαστούν σε πτήσεις προς τη Νότια Κορέα. Θα πρέπει επίσης να υποβληθούν σε δοκιμή PCR την πρώτη ημέρα από την άφιξή τους στη Νότια Κορέα.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ διέταξε τις ξένες αεροπορικές εταιρείες να μην επιτρέπουν σε επιβάτες να ταξιδεύουν από την Κίνα, εκτός εάν το τεστ τους είναι αρνητικό – και ζήτησε από τους πολίτες του να αποφύγουν τα περιττά ταξίδια στην ασιατική χώρα.

Πάντως δεν έχουν ανακοινώσει όλες οι χώρες ελέγχους. Η Γερμανία ακολούθησε την Αυστραλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία ανακοινώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν ακόμη νέοι κανόνες.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας είπε ότι η χώρα επιδιώκει ένα συντονισμένο σύστημα παρακολούθησης παραλλαγών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Η απόφαση της Κίνας αυτή την εβδομάδα να ανοίξει ξανά τα σύνορά της στις 8 Ιανουαρίου σηματοδοτεί το τελευταίο στάδιο της αμφιλεγόμενης πολιτικής της χώρας για μηδενική Covid, την οποία είχε υποστηρίξει προσωπικά ο πρόεδρος Σι Τζινπινγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».