Η ώρα της ορκωμοσίας έφτασε για τον Λούλα ντα Σίλβα, τον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία μιας βαθιά διαιρεμένης χώρας. Η τελετή θα διεξαχθεί στην Μπραζίλια υπό αυστηρότατες συνθήκες ασφαλείας, μετά τις απειλές για βία από τους υποστηρικτές του ακροδεξιού προκατόχου του Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Η τελετή στο Κογκρέσο αρχίζει στις 20:00 ώρα Ελλάδας, και στη συνέχεια ο Λούλα θα μεταβεί στο παλάτι Planalto για να φορέσει την προεδρική ζώνη ενώπιον πλήθους 30.000 υποστηρικτών, ενώ περίπου 300.000 αναμένεται να συγκεντρωθούν για να γιορτάσουν στην πλατεία της Μπραζίλια.

Ο Μπολσονάρου «δραπέτευσε» στις ΗΠΑ 2 ημέρες πριν λήξει η θητεία του

Αντιμέτωπος με τρομακτικές προκλήσεις

Ο Λούλα, 77 ετών, νίκησε οριακά τον Μπολσονάρου τον Οκτώβριο κερδίζοντας μια τρίτη προεδρική θητεία μετά από ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια του οποίου βρέθηκε επί ενάμισι χρόνο στη φυλακή λόγω καταδικαστικών αποφάσεων για διαφθορά, οι οποίες αργότερα ανατράπηκαν.

Τα προηγούμενα χρόνια ως πρόεδρος του Κόμματος των Εργαζομένων (PT) από το 2003-2010, ο πρώην συνδικαλιστής ηγέτης έβγαλε εκατομμύρια Βραζιλιάνους από τη φτώχεια, με την άνθηση του εμπορίου να δίνει ώθηση στην οικονομία.

Τώρα, αντιμετωπίζει την τρομακτική πρόκληση της βελτίωσης της στάσιμης οικονομίας της Βραζιλίας, ενώ παράλληλα καλείται να ενώσει μια χώρα που έχει οδηγηθεί σε οδυνηρή πόλωση από τον Μπολσονάρου.

«Αναμένονται πολλά από τον Λούλα. Θα έχει τη δύσκολη αποστολή να αποκαταστήσει την ομαλότητα και την προβλεψιμότητα στη Βραζιλία και κυρίως να φέρει γρήγορα αποτελέσματα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της», δήλωσε στο Reuters ο Creomar de Souza, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Dharma Political Risk στη Μπραζίλια.

Στις ΗΠΑ «δραπέτευσε» ο Μπολσονάρου

Ο Μπολσονάρου αναχώρησε από τη Βραζιλία για τη Φλόριντα την Παρασκευή, αποφεύγοντας να παραδώσει την προεδρική ζώνη στον αντίπαλό του, τη νίκη του οποίου δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει, ενώ παράλληλα απομακρύνθηκε από οποιονδήποτε άμεσο νομικό κίνδυνο που σχετίζεται με τη θητεία του.

Οι υποστηρικτές του διαμαρτύρονται εδώ και δύο μήνες ότι οι εκλογές ήταν «κλεμμένες» και καλούσαν σε στρατιωτικό πραξικόπημα για να εμποδίσουν την επιστροφή του Λούλα στο αξίωμα σε ένα κλίμα βανδαλισμών και βίας.

Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης

Ένας υποστηρικτής του συνελήφθη για την κατασκευή βόμβας που ανακαλύφθηκε σε φορτηγό φορτωμένο με αεροπορικά καύσιμα στην είσοδο του αεροδρομίου της Μπραζίλια και ομολόγησε ότι επεδίωκε να σπείρει το χάος για να προκαλέσει στρατιωτική επέμβαση.

Σε μια ελάχιστα συγκαλυμμένη μομφή, ο εκτελών χρέη προέδρου Χάμιλτον Μουράο, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος του Μπολσονάρου, επέκρινε τον πρώην προϊστάμενό του ότι απέτυχε να ηγηθεί της χώρας και επέτρεψε να ευδοκιμήσει το αντιδημοκρατικό συναίσθημα μετά την ήττα του στις κάλπες τον Οκτώβριο.

«Οι ηγέτες που έπρεπε να καθησυχάσουν και να ενώσουν το έθνος … επέτρεψαν στη σιωπή ή στον άκαιρο και επιζήμιο πρωταθλητισμό να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα χάους και κοινωνικής αποσύνθεσης», δήλωσε ο Μουράο σε ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Μουράο υπερασπίστηκε τα τέσσερα χρόνια του Μπολσονάρου στην εξουσία για το γεγονός ότι άφησε μια ισχυρή οικονομία, αλλά επέκρινε την περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση, αφού η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο έφτασε σε υψηλό 15 ετών.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Καθώς δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Λούλα έφτασαν στο κέντρο της Μπραζίλια για τους εορτασμούς της Κυριακής, οι αρχές ανέπτυξαν 10.000 αστυνομικούς και στρατιώτες για να ενισχύσουν την ασφάλεια και να ερευνήσουν τους συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν μπορούν να φέρουν μπουκάλια, κουτιά, ιστούς σημαιών ή όπλα.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι αντιπροσωπείες από 50 έθνη και 19 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά της Ισπανίας, έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους.

Την Παρασκευή, πριν πετάξει για τη Φλόριντα, ο Μπολσονάρου απηύθυνε μια δακρύβρεχτη ομιλία στο έθνος στην οποία καταδίκασε το σχέδιο βομβιστικής επίθεσης ως «τρομοκρατική ενέργεια», αλλά επαίνεσε τους υποστηρικτές του που κατασκήνωσαν έξω από στρατώνες σε όλη τη χώρα ζητώντας πραξικόπημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα