Στην αυγή του 2023, με τις απρόβλεπτες εξελίξεις στην αγορά ενέργειας να επιβαρύνουν τις οικονομικές προοπτικές, οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα διπλό στοίχημα: να κρατήσουν άμυνα απέναντι στην τρέχουσα κρίση χτίζοντας ταυτόχρονα επίθεση, προκειμένου να αξιοποιήσουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τις ευκαιρίες του νέου ανοδικού κύκλου, όταν και εφόσον ξεκινήσει να εκτονώνεται η δύσκολη συγκυρία.

Οι προκλήσεις ούτε λίγες είναι, ούτε ευκόλως διαχειρίσιμες, ούτε η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων μπορεί να θεωρείται δεδομένη και διατηρήσιμη στο διηνεκές.

Ωστόσο οι Έλληνες επιχειρηματίες διαθέτουν ένα μικρό προβάδισμα συγκριτικά με τους ξένους ανταγωνιστές τους, κυρίως χάρη στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και παρά το γεγονός ότι θα υπολείπονται του 2022.

Η οικονομική ατζέντα του 2023 – Οι στόχοι, οι αβεβαιότητες και οι προκλήσεις

Κι αυτό γιατί η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα είναι από τις λίγες χώρες στην ευρωζώνη με αναπτυξιακή δυναμική το επόμενο πολύ δύσκολο έτος, όταν η πτώση του ΑΕΠ στην ΕΕ θεωρείται δεδομένη.

Οι προκλήσεις

Οι κυριότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν, μεταξύ άλλων, οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2023 είναι: η άνοδος των τιμών και ο πληθωρισμός που ροκανίζουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών θέτοντας σε κίνδυνο την κατανάλωση, οι αυξήσεις στο κόστος χρήματος και στους συντελεστές παραγωγής (ενέργεια, πρώτες ύλες), η αβεβαιότητα του οικονομικού περιβάλλοντος, η συνεχιζόμενη κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, η δυσκολία στην εύρεση κατάλληλου εξειδικευμένου προσωπικού και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι οι οποίοι δημιουργούν σημαντικά μεγαλύτερη ανησυχία σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι πέντε μεγαλύτερες εξαγορές του 2022

Το εύρος των προκλήσεων αυτών προβλέπεται να είναι μεγαλύτερο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την πλειονότητα να έχουν συντηρητικά πλάνα ανάπτυξης, τηρώντας επί της ουσίας στάση αναμονής για την πορεία των γεωπολιτικών εξελίξεων το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, που θα συμπαρασύρουν και το ενεργειακό πεδίο.

Πάντως ανεξαρτήτως μεγέθους, εκλογές και επενδυτική βαθμίδα είναι δύο από τις σημαντικότερες παραμέτρους που θα κρίνουν την στάση των επενδυτών, τουλάχιστον στους πρώτους μήνες του 2023.

Οι προτεραιότητες

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός πόρων και διαδικασιών εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στην επενδυτική ατζέντα των επιχειρήσεων.

Είναι ενδεικτικό πως έρευνα της Grant Thornton για το ελληνικό επιχειρείν δείχνει 6 στις 10 επιχειρήσεις σκοπεύουν να κάνουν επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, τάση η οποία πηγάζει και από τις νέες επιχειρηματικές πρακτικές που δημιουργήθηκαν και λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα το 61% των εταιρειών στην Ελλάδα δηλώνει ότι τον επόμενο χρόνο σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις του στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με ένα ποσοστό της τάξεως του 37% να απαντά ότι θα τις διατηρήσει στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2022.

Για το 2021, αντίστοιχη έρευνα είχε δείξει ότι το 56% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα εκτιμούσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επενδύσεών του στην τεχνολογία, με το 43% να προβλέπει ότι θα τις διατηρήσει σταθερές τους επόμενους 12 μήνες και ένα 1% να εκτιμά ότι θα κάνει μειώσεις.

Επιπλέον, η πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων δείχνει το τελευταίο διάστημα μια σταδιακή αύξηση της εξωστρέφειάς τους, κάτι που τείνει να διορθώσει ένα από τα πιο προβληματικά χαρακτηριστικά της εθνικής οικονομίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, τον προσανατολισμό της παραγωγής στο εσωτερικό όπως και την εξάρτηση μεγάλης μερίδας των εταιρειών από το κράτος.

Πλέον, η χώρα εξάγει, ως ποσοστό του ΑΕΠ, περισσότερο από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, με τις πραγματικές εξαγωγές αγαθών να καταγράφουν συνεπή ανοδική πορεία.

Μελανό σημείο ωστόσο παραμένει το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο εξακολουθεί να διευρύνεται με υψηλούς ρυθμούς, καθιστώντας επιτακτική τη λήψη μέτρων, όπως η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, η οποία θα αντισταθμίσει τις εισαγωγές και θα αποκαταστήσει μια στοιχειώδη ισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο.

Την ίδια ώρα, εκτιμάται πως η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό θα αποτελέσει επίσης προτεραιότητα στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, παρά το γεγονός ότι τα λοιπά βασικά στοιχεία κόστους έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά.

Δεδομένου ότι εξακολουθούν να καταγράφονται απώλειες γνώσης και εμπειρίας σε σημαντικά τμήματα του παραγωγικού ιστού, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό μιας επιχείρησης είναι ουσιαστικά μονόδρομος.

Σύμφωνα με έρευνα της Manpower για την αναζήτηση ταλέντων στην Ελλάδα, το 78% των εργοδοτών δηλώνει ότι αντιμετωπίζει από σχετική ως πολύ μεγάλη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού, με τις δυσκολίες να εντείνονται στην περιφέρεια.

Από τομεακή σκοπιά, πιο δύσκολη είναι η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και στη Βιομηχανία, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις μικρές επιχειρήσεις.

Οι «ασπίδες»

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός Νόμος, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μπορούν να αποτελέσουν «ασπίδες» για τις ελληνικές επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, σε μια μία περίοδο που το χρήμα ακριβαίνει λόγω της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων.

Μέσα στη νέα χρονιά που ξεκινάει σε λίγες ημέρες θα φανεί η δυναμική τόσο των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του νέου ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες αξιοποίησης των νέων προγραμμάτων.

Μέχρι και το τέλος του 2027 τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα επιδοτήσουν με 26,2 δισ. ευρώ επιχειρήσεις, νέους επιστήμονες και επαγγελματίες ώστε να εκσυγχρονίσουν τη δραστηριότητα τους, ή να ξεκινήσουν μια νέα καινοτόμο δραστηριότητα.

Τα προγράμματα αυτά, που αφορούν όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, θα τρέξουν παράλληλα με τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, η Αναπτυξιακή Τράπεζα στοχεύει στη  διευκόλυνση της πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό για πολλές χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι μόνο μία στις 15 επιχειρήσεις θεωρούνται επιλέξιμες για τραπεζικό δανεισμό. Πρόκειται για 522 μεγάλες επιχειρήσεις (με βάση τον κοινοτικό ορισμό), περίπου 4.500 μεσαίες και 45.000 μικρές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις