Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχωρούν από το υψηλό άνω της δεκαετίας στην πρώτη συνεδρίαση του 2023, με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εν μέσω πιο επιθετικών μηνυμάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι οι μισθοί της ευρωζώνης αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι πιστεύαμε και η κεντρική τράπεζα πρέπει να αποτρέψει την αύξηση αυτή καθώς μπορεί να αυξήσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.

Η ΕΚΤ εκτινάσσει το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη – Ποια ομόλογα δείχνουν ύφεση

Η απόδοση του κρατικού 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχωρούσε 4,5 μονάδες βάσης στο 2,52% αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 στο 2,57% την Παρασκευή. Η απόδοση του 2ετους  έφτασε για λίγο σε νέο υψηλό 14 ετών στο 2,756% πριν υποχωρήσει στο 2,71%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία την Τρίτη θα ξεκινήσει τη δημοσιοποίηση των εθνικών στοιχείων για τον πληθωρισμό, τα οποία καταλήγουν στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) της Παρασκευής στη ζώνη του ευρώ.

«Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ που μειώθηκε από 6,7% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο σε 5,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο (εκτίμηση 5,8%, Citi 6,6%), υποδηλώνει δυνητικά μεγάλες καθοδικές εκπλήξεις», ανέφεραν αναλυτές της Citi. «Αναμένουμε περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο, λόγω της ενέργειας», πρόσθεσαν.

Η απόδοση 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρούσε 3 μονάδες βάσης στο 4,65% αφού έφτασε την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Οκτωβρίου στο 4,70%. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10 ετών διευρύνθηκε ελαφρά στις 213,5 μονάδες. Στην Ελλάδα πάντως η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων κυμαίνεται αυτήν την ώρα στο 4,62% από 3,6% που βρίσκονταν στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές