Στις κορυφαίες επιλογές (Bond Top List) της τοποθετεί η UBS τα ελληνικά κρατικά ομόλογα λήξεως 2024 και 2025, με τρέχουσες αποδόσεις κοντά στο 3,5%. Όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, «σχεδόν ακριβώς πριν από ένα χρόνο, αυξήσαμε τις πιστωτικές προοπτικές για την Ελλάδα σε βελτιούμενες από σταθερές, πιστεύοντας ότι τουλάχιστον ένας από τους σημαντικότερους οίκους αξιολόγησης θα αναβαθμίσει τη σύστασή της σε υψηλά επίπεδα ΒΒ κατά τη διάρκειά του, όπως και έγινε».

«Ενώ οι προοπτικές για ύφεση στην ευρωζώνη και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική αποτελούν σαφώς αντίξοες συνθήκες για οποιεσδήποτε αναβαθμίσεις κρατικών αξιολογήσεων, πιστεύουμε ότι οι περαιτέρω αναβαθμίσεις είναι πιθανές για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των επόμενων δώδεκα μηνών, υποστηρίζοντας τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας. Οι πιθανότητες επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας κατά τη διάρκεια του 2023 είναι ανέπαφες, κατά την άποψή μας, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό θα απαιτήσει κάποιες ανοδικές εκπλήξεις στην οικονομική και τη δημοσιονομική πλευρά», εκτιμά η τράπεζα.

UBS: Ετος καμπής το 2023 – Οι 10 συμβουλές που δίνει στους επενδυτές

Αυξημένη μεταβλητότητα

Προσθέτει, δε, ότι «συμπεριλάβαμε τα ελληνικά ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας στην Top List μας, αλλά επισημαίνουμε την αναμενόμενη αυξημένη μεταβλητότητά τους λόγω της περιορισμένης στήριξης από τις αγορές και τις επανεπενδύσεις της ΕΚΤ και της μη επενδυτικής βαθμίδας τους. Αναμένουμε ότι τα ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου θα αυξηθούν από εδώ και πέρα, λόγω της επερχόμενης ύφεσης, της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής (που οδηγεί σε μείωση της ρευστότητας) και πιθανότατα τη μεγάλη έκδοση νέων ομολόγων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Εκλογές: Τι λένε Moody’s και Citigroup για την Ελλάδα

»Όταν συγκρίνουμε τα ελληνικά ομόλογα με εκείνα της Ιταλίας, τα οποία έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα και αξιολογούνται στην επενδυτική βαθμίδα, οι αποδόσεις των ελληνικών στα περισσότερα τμήματα της καμπύλης των ομολόγων φαίνονται ακριβά από θεμελιώδη άποψη. Ωστόσο, τεχνικοί παράγοντες εξηγούν την αποτίμηση premium και μπορεί ακόμη και να επιτρέψουν στα ελληνικά ομόλογα να διαπραγματεύονται εντός της ιταλικής καμπύλης προσωρινά κατά τη διάρκεια ενός sell-off στην αγορά. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν: πρώτον, πολύ μικρότερη έκθεση στην άνοδο των επιτοκίων λόγω της χαμηλής μετακύλισης του χρέους και τις ανάγκες χρηματοδότησης, δεύτερον, καμία έκθεση στην ποσοτική πολιτική της ΕΚΤ και στη σύσφιξη μέσω του APP και τρίτον, έλλειψη ελληνικών ομολόγων σε ελεύθερη διασπορά, με αξία μόλις 21% του ΑΕΠ», υπογραμμίζει η UBS.

«Συνεπώς», καταλήγει, «προτιμούμε να απέχουμε από τα ελληνικά μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα λόγω της συνολικής αναμενόμενης διεύρυνσης του spread, αλλά συνεχίζουμε να συμπεριλαμβάνουμε δύο ελληνικά κρατικά ομόλογα στις Bond Top List μας ως καλές ευκαιρίες για carry yield: το ομόλογο λήξεως του 2024 (GR0114031561), με απόδοση 3,2% και κουπόνι 3,45% και το ομόλογο λήξεως του 2025 (GR0118017657), με απόδοση 3,4% και κουπόνι 3,375%».

Εκτιμήσεις

Ακόμη, η ελβετική τράπεζα σημειώνει: «Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν επαναλάβει τις αναβαθμίσεις κατά τη διάρκεια του 2022. Η Moody’s (Ba3, σταθερό) αποδίδει επί του παρόντος τη χαμηλότερη αξιολόγηση στην Ελλάδα μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων οίκων και αναμέναμε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μιας βαθμίδας αναβάθμισης σε Ba2, η οποία πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έρθει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Η S&P (ΒΒ+, σταθερή) αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ+ τον περασμένο Απρίλιο και μπορεί να διστάζει να κάνει την επόμενη κίνηση προς τα πάνω πριν υποχωρήσουν οι οικονομικοί και πολιτικοί κίνδυνοι. Η Fitch (BB, θετική) και η DBRS (BB High, stable) έχουν την υψηλότερη βαθμολογία και είναι δυνατόν ένας από αυτούς τους δύο οίκους να είναι ο πρώτος που θα αποδώσει μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (IG) μετά την κρίση χρέους του 2010. Πιστεύουμε ότι τέτοιες αναβαθμίσεις είναι πιο πιθανές έως το 2024, αλλά και πιθανές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023».

«Πέρα του να πληροί τις προϋποθέσεις βάσει των κανόνων της ΕΚΤ για τις εξασφαλίσεις, μια IG αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης θα επιτρέψει ακόμη τη συμπερίληψη σε ευρέως χρησιμοποιούμενους δείκτες αναφοράς ομολόγων. Πολλοί μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές μπορούν να επενδύσουν μόνο σε ομόλογα με διαβάθμιση IG και μια υψηλότερη κρατική διαβάθμιση (που χρησιμοποιείται ως ανώτατο όριο αξιολόγησης) μπορεί επίσης να επιτρέψει την αναβάθμιση σημαντικών ελληνικών εταιρειών, όπως των τραπεζών», εξηγεί ο ελβετικός οίκος.

Βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι

Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την Ελλάδα συνδέονται κυρίως με την αναμενόμενη ύφεση στην ευρωζώνη και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν στον τουρισμό, μετά την ιδιαιτέρως ενισχυμένη τουριστική περίοδο του 2022. Επιπλέον, οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2023 ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα αλλαγή στην κυβέρνηση, επισημαίνεται. Το προβάδισμα της κυβέρνησης του κόμματος της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις μειώνεται σταθερά και μια αλλαγή προς μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έρθει με αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική.

Όπως εξηγεί η UBS, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κυβέρνηση που εφάρμοσε τις περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις που απαίτησαν οι εξωτερικοί πιστωτές μετά την κρίση της Ελλάδας το 2012 και την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Επίσης, η διάθεση της ΕΕ να ενισχύσει τη μείωση του χρέους θα αποτελέσει κρίσιμο μοχλό. Ακόμη, διακρίνει συνολικά μόνο μέτριο κίνδυνο κρίσιμης δημοσιονομικής εκτροπής, αλλά δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλή υπερχρέωση και δεν συμμετέχει στην αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, σε ένα περιβάλλον υψηλότερου πληθωρισμού οι καθοδικοί κίνδυνοι για τους κατόχους ομολόγων δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία