Η ύφεση στη μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης πιθανότατα έχει φτάσει στο κατώτατο σημείο της, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού αρχίζουν να ανακάμπτουν και οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα Δευτέρα.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global αναπήδησε στο 47,8 τον Δεκέμβριο από 47,1 του Νοεμβρίου, σαφώς βελτιωμένος, αν και εξακολουθεί να είναι κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο επιμέρους δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί έναν σύνθετο PMI που αναμένεται την Τετάρτη και θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής ευημερίας, έφτασε επίσης στο 47,8, από το 46,0 του Νοεμβρίου, καταγράφοντας τον έβδομο διαδοχικό μήνα με τιμές κάτω από τις 50 μονάδες.

Μεταποίηση: Σε χαμηλό διετίας η δραστηριότητα τον Δεκέμβριο

Αξίζει ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα τελικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν νωρίτερα από ό,τι συνήθως τον περασμένο μήνα λόγω της εορταστικής περιόδου.

Καλύτερες προοπτικές

«Μια δεύτερη διαδοχική μηνιαία επιβράδυνση του πτώσης της εργοστασιακής παραγωγής φέρνει κέφι στον πολιορκημένο μεταποιητικό τομέα καθώς ξεκινάμε τη νέα χρονιά», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

«Οι προοπτικές έχουν λαμπρύνει εν μέσω ενδείξεων επούλωσης των αλυσίδων εφοδιασμού και μιας αισθητής άμβλυνσης των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς και του κατευνασμού των ανησυχιών για την ενεργειακή κρίση της περιοχής, εν μέρει χάρη στην κρατική βοήθεια», πρόσθεσε.

Ενώ οι επιμέρους δείκτες τιμών εισροών και εκροών παρέμειναν υψηλοί, και οι δύο σημείωσαν σημαντική πτώση, πιθανότατα ευπρόσδεκτα νέα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό αυστηροποιώντας τη νομισματική πολιτική.

Ενδεικτικός επίσης για τις προοπτικές του μεταποιητικού κλάδου είναι ο μελλοντικός δείκτης παραγωγής , ο οποίος εκτινάχθηκε στο 53,8 από 48,8.

«Ο αριθμός των αισιόδοξων για το επόμενο έτος έχει επίσης ξεπεράσει τώρα τους απαισιόδοξους για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, υπονοώντας μια σταθερή βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Williamson.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή