Μπορεί σήμερα Δευτέρα οι περισσότερες αγορές να είναι κλειστές, ωστόσο η τρέχουσα εβδομάδα, αν και σύντομη επιφυλάσσει κάποια σημαντικά γεγονότα στα οποία στρέφουν το βλέμμα οι επενδυτές.

Τα δύο πιο βασικά είναι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο αλλά και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας το 2022, αναμένεται να δώσουν τον ρυθμό στη Wall Street, η οποία εισέρχεται σε ένα νέο έτος μετά τη χειρότερη πορεία της από την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση.

Wall Street: Έκλεισε τη χειρότερη χρονιά της 14ετίας

Το υπουργείο Εργασίας θα δημοσιεύσει την έκθεσή του για τις θέσεις εργασίας για τον Δεκέμβριο την Παρασκευή και οι οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 200.000 τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg.

Εκτός από τα βασικά δεδομένα για τις θέσεις εργασίας, τρεις επιπλέον ανακοινώσεις για την αγορά εργασίας θα είναι διαθέσιμες για τους επενδυτές αυτήν την εβδομάδα, με την πιο πρόσφατη Έρευνα ανοίγματος θέσεων εργασίας και κύκλου εργασιών (ή έκθεση JOLTS), τα δεδομένα ιδιωτικών μισθολογίων της ADP και την έκθεση Challenger Job Cuts.

Παράλληλα με αυτές, η Fed θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της τελευταίας της συνεδρίασης για το 2022, στα οποία οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για την επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας. Τον περασμένο μήνα, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης , φέρνοντας τις συνολικές αυξήσεις στο βασικό της επιτόκιο στο 4,25% το 2022.

Οι παγκόσμιες αγορές έκλεισαν την Παρασκευή τη χειρότερη χρονιά τους από το 2008 . Οι επιθετικές ενέργειες των κεντρικών τραπεζών για την χαλιναγώγηση του ιστορικού πληθωρισμού και  ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τερμάτισαν ένα τριετές σερί ανόδου για τους κύριους μέσους όρους.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Παρόλο που οι επενδυτές γυρίζουν τη σελίδα στο 2022, μεγάλο μέρος της Wall Street αναμένει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερος πόνος .

Στρατηγικοί αναλυτές βλέπουν ένα ασταθές πρώτο εξάμηνο του 2023 και ένα ευκολότερο δεύτερο εξάμηνο.

«Μέσα στο πλαίσιο των επιθετικών κινήσεων αύξησης των επιτοκίων της Fed που οδηγούν το 2023, υπάρχει μια εξαιρετικά μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών σχετικά με την πιθανότητα μιας δυσκολότερης από την επιθυμητή προσγείωσης που θα ωθήσει τις ΗΠΑ και τις παγκόσμιες οικονομίες σε ύφεση», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments,  Γκρεγκ Μπασούκ.

«Οι επενδυτές παραμένουν υπερβολικά επικεντρωμένοι στην απασχόληση, την εργασία και τα σχετικά οικονομικά δεδομένα, καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση των μισθών θα μπορούσε να παρεμποδίσει τα εταιρικά περιθώρια κέρδους και να ακρωτηριάσει τα κέρδη σε όλους τους κλάδους και τους κλάδους».

Παρά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πραγματοποίησαν αυξήσεις επιτοκίων κατά 425 μονάδες βάσης το 2022, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ απέτρεψε οποιοδήποτε σημαντικό πλήγμα, ενώ άλλες πτυχές της οικονομίας όπως η στέγαση και η μεταποίηση έχουν δείξει σημάδια επιβράδυνσης.

Στο μικροσκόπιο η Fed

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της FOMC τον Δεκέμβριο είναι πιθανό να δείξουν τη σκέψη πίσω από την πολιτική που θα ακολουθήσει η η Fed. Ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ έχει σηματοδοτήσει ότι αυτός και οι συνάδελφοί του θα στραφούν σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό ότι το τελικό επιτόκιο θα είναι  υψηλότερο.

Η διάμεση πρόβλεψη του Δεκεμβρίου έδειξε νέα αιχμή των επιτοκίων 5%-5,25%, από 4,5%-4,75% τον Σεπτέμβριο. Η αύξηση κατά 0,50% της Fed, εν τω μεταξύ, σηματοδότησε μια πτώση από έναν σταθερό γύρο αυξήσεων 0,75%.

Η επόμενη διήμερη συνεδρίαση της Fed θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου και 1η Φεβρουαρίου, στην οποία αναμένεται να ανακοινωθεί η πρώτη αύξηση των επιτοκίων του 2023 και η όγδοη του τρέχοντος κύκλου αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]