Αρνητικά αντέδρασαν οι αγορές στη Βραζιλία στην ανάληψη της εξουσίας από τον Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος την Κυριακή ορκίστηκε πρόεδρος της ισχυρότερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Ο Λούλα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να δώσει προτεραιότητα σε κοινωνικά ζητήματα, ενώ παράλληλα διέταξε την παράταση μιας απαλλαγής από τον φόρο καυσίμων η οποία όμως δημιουργεί «τρύπες» στον προϋπολογισμό.

Βραζιλία: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Λούλα ντα Σίλβα

Το εθνικό νόμισμα (ρεάλ) έχασε 1,5% σε αξία έναντι του δολαρίου στις πρωινές συναλλαγές, ενώ ο δείκτης αναφοράς του χρηματιστηρίου του Σάο Πάολο υποχώρησε κατά 3,24% πριν από το μεσημέρι. Οι μετοχές της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras υποχώρησαν κατά 6%.

Πείνα και φτώχεια

Στις ομιλίες που εκφώνησε κατά την ορκωμοσία του στην Μπραζίλια την Κυριακή, ο Λούλα υποσχέθηκε ότι η αντιμετώπιση της πείνας και της φτώχειας θα είναι «το σήμα κατατεθέν» της τρίτης προεδρίας του, μετά από δύο προηγούμενες θητείες του στη διακυβέρνηση της χώρας από το 2003 έως το 2010.

Ο Λούλα νίκησε οριακά τον Οκτώβριο τον ακροδεξιό πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου, επαναφέροντας τη μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής σε αριστερή τροχιά.

Τη Δευτέρα, ο Λούλα έδωσε εντολή σε υπουργούς να ανακαλέσουν τα βήματα ιδιωτικοποίησης κρατικών εταιρειών που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων μελετών για την πώληση της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras, των ταχυδρομείων και της κρατικής ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας EBC.

Οι φόροι στα καύσιμα

Την Κυριακή, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο παρατείνεται η άρση της φορολόγησης των καυσίμων, μέτρο που είχε περάσει ο προκάτοχός του με στόχο τη μείωση του κόστους τους ενόψει των εκλογών, το οποίο όμως θα στερήσει από το Δημόσιο 52,9 δισεκατομμύρια ρεάις (9,9 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως σε φορολογικά έσοδα.

Η απαλλαγή από τον ομοσπονδιακό φόρο για τα καύσιμα θα διαρκέσει ένα έτος για το ντίζελ και το βιοντίζελ και δύο μήνες για τη βενζίνη και την αιθανόλη, όπως προκύπτει από διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Οικονομίας Φερνάντο Χαντάντ είχε δηλώσει ότι η απαλλαγή δεν θα παραταθεί, δημιουργώντας διχασμό στο νέο υπουργικό συμβούλιο, αλλά ο γερουσιαστής Ζαν Πολ Πράτες, ο οποίος αναμένεται να γίνει διευθύνων σύμβουλος της Petrobras, δήλωσε ότι η παράταση θα προχωρήσει.

Το φορολογικό ζήτημα δημιούργησε μια πρώτη διαίρεση στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Χαντάντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα προτείνει ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο για την αποκατάσταση των δημόσιων λογαριασμών. «Δεν είμαστε εδώ για περιπέτειες», είπε σε ομιλία του, προσπαθώντας να κατευνάσει την νευρικότητα των αγορών.

Η ορκωμοσία

Ο Λούλα, ο οποίος έβγαλε εκατομμύρια Βραζιλιάνους από τη φτώχεια κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων θητειών του, επέκρινε τον Μπολσονάρου ότι επέτρεψε στην πείνα να επιστρέψει στη Βραζιλία και έκλαψε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους υποστηρικτές του την Κυριακή, καθώς περιέγραψε πώς η φτώχεια αυξήθηκε και πάλι.

Οι σύμμαχοί του είπαν ότι η νέα κοινωνική συνείδηση του Λούλα ήταν αποτέλεσμα των 580 ημερών που έμεινε στη φυλακή, ανέφερε το Reuters την Κυριακή.

Ο Λούλα πέρασε την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του συναντώντας περισσότερους από δώδεκα αρχηγούς κρατών που παρευρέθηκαν στην ορκωμοσία του.

Οι συναντήσεις ξεκίνησαν με τον βασιλιά της Ισπανίας και συνεχίστηκαν με τους προέδρους της Νότιας Αμερικής, μεταξύ των οποίων οι αριστεροί ηγέτες της Αργεντινής, της Χιλής και της Βολιβίας, καθώς και εκπρόσωποι της Κούβας και της Βενεζουέλας και ο αντιπρόεδρος της Κίνας Γουάνγκ Κισάν.

Σε μία από τις πρώτες αποφάσεις του την Κυριακή, ο Λούλα έδωσε εντολή στο υπουργικό του συμβούλιο να επανεξετάσει την απόφαση του Μπολσονάρου να θέσει ορισμένα έγγραφα της κυβέρνησής του υπό 100ετή σφραγίδα απορρήτου.

Στην ορκωμοσία του στο Κογκρέσο, ο Λούλα δήλωσε ότι δεν επιδιώκει εκδίκηση, αλλά οποιαδήποτε εγκλήματα διαπράχθηκαν υπό τον Μπολσονάρου θα εξεταστούν με τη δέουσα νομική διαδικασία.

Ο Μπολσονάρου έφυγε από τη Βραζιλία για τη Φλόριντα 48 ώρες πριν από τη λήξη της θητείας του, αποφεύγοντας κάθε άμεσο νομικό κίνδυνο μετά την απώλεια της προεδρικής ασυλίας του, δήλωσαν νομικοί, καθώς αντιμετωπίζει τώρα έρευνες που σχετίζονται με την αντιδημοκρατική ρητορική του και τους χειρισμούς του σχετικά με την πανδημία COVID-19.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή