Πρόεδρος της Βραζιλίας ορκίστηκε την Κυριακή, ενώπιον του Κογκρέσου, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Στα 77 του χρόνια, ο Λούλα επιστρέφει στην προεδρία της μεγαλύτερης δύναμης της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από τις δυο προηγούμενες θητείες του (2003-2010), σηματοδοτώντας την επιστροφή της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς στο Πλανάλτου, το προεδρικό μέγαρο.

Μετά την τελετή ορκωμοσίας στο Κογκρέσο, ο Λούλα μετέβη με μια ανοιχτή Rolls-Royce στο Πλανάλτου για να φορέσει το προεδρικό ζώνη ενώπιον πλήθους 30.000 υποστηρικτών, ενώ δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν στην πλατεία της Μπραζίλια.

ΟΗΕ: Αυξάνεται η ακραία φτώχεια στη Λατινική Αμερική

Ωστόσο, το κλίμα στην πόλη ήταν τεταμένο μετά τις πιο δύσκολες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών.

Αντιμέτωπος με τρομακτικές προκλήσεις

Ο Λούλα, 77 ετών, νίκησε οριακά τον Μπολσονάρου τον Οκτώβριο κερδίζοντας μια τρίτη προεδρική θητεία μετά από ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια του οποίου βρέθηκε επί ενάμισι χρόνο στη φυλακή λόγω καταδικαστικών αποφάσεων για διαφθορά, οι οποίες αργότερα ανατράπηκαν.

Τα προηγούμενα χρόνια ως πρόεδρος του Κόμματος των Εργαζομένων (PT) από το 2003-2010, ο πρώην συνδικαλιστής ηγέτης έβγαλε εκατομμύρια Βραζιλιάνους από τη φτώχεια, με την άνθηση του εμπορίου να δίνει ώθηση στην οικονομία.

Τώρα, αντιμετωπίζει την τρομακτική πρόκληση της βελτίωσης της στάσιμης οικονομίας της Βραζιλίας, ενώ παράλληλα καλείται να ενώσει μια χώρα που έχει οδηγηθεί σε οδυνηρή πόλωση από τον Μπολσονάρου.

«Αναμένονται πολλά από τον Λούλα. Θα έχει τη δύσκολη αποστολή να αποκαταστήσει την ομαλότητα και την προβλεψιμότητα στη Βραζιλία και κυρίως να φέρει γρήγορα αποτελέσματα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της», δήλωσε στο Reuters ο Creomar de Souza, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Dharma Political Risk στη Μπραζίλια.

Στις ΗΠΑ «δραπέτευσε» ο Μπολσονάρου

Ο Μπολσονάρου αναχώρησε από τη Βραζιλία για τη Φλόριντα την Παρασκευή, αποφεύγοντας να παραδώσει την προεδρική ζώνη στον αντίπαλό του, τη νίκη του οποίου δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει, ενώ παράλληλα απομακρύνθηκε από οποιονδήποτε άμεσο νομικό κίνδυνο που σχετίζεται με τη θητεία του.

Οι υποστηρικτές του διαμαρτύρονται εδώ και δύο μήνες ότι οι εκλογές ήταν «κλεμμένες» και καλούσαν σε στρατιωτικό πραξικόπημα για να εμποδίσουν την επιστροφή του Λούλα στο αξίωμα σε ένα κλίμα βανδαλισμών και βίας.

Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης

Στο μεταξύ, ένας υποστηρικτής του Μπολσονάρου συνελήφθη για την κατασκευή βόμβας που ανακαλύφθηκε σε φορτηγό φορτωμένο με αεροπορικά καύσιμα στην είσοδο του αεροδρομίου της Μπραζίλια και ομολόγησε ότι επεδίωκε να σπείρει το χάος για να προκαλέσει στρατιωτική επέμβαση.

Σε μια ελάχιστα συγκαλυμμένη μομφή, ο εκτελών χρέη προέδρου Χάμιλτον Μουράο, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος του Μπολσονάρου, επέκρινε τον πρώην προϊστάμενό του ότι απέτυχε να ηγηθεί της χώρας και επέτρεψε να ευδοκιμήσει το αντιδημοκρατικό συναίσθημα μετά την ήττα του στις κάλπες τον Οκτώβριο.

«Οι ηγέτες που έπρεπε να καθησυχάσουν και να ενώσουν το έθνος … επέτρεψαν στη σιωπή ή στον άκαιρο και επιζήμιο πρωταθλητισμό να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα χάους και κοινωνικής αποσύνθεσης», δήλωσε ο Μουράο σε ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Μουράο υπερασπίστηκε τα τέσσερα χρόνια του Μπολσονάρου στην εξουσία για το γεγονός ότι άφησε μια ισχυρή οικονομία, αλλά επέκρινε την περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση, αφού η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο έφτασε σε υψηλό 15 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους