Σχεδόν τέσσερα από τα πέντε νέα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στη Νορβηγία πέρυσι λειτουργούσαν με μπαταρίες, με την Tesla να είναι η μάρκα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Επιδιώκοντας να γίνει η πρώτη χώρα που θα τερματίσει την πώληση αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και ντίζελ έως το 2025, η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία απαλλάσσει μέχρι τώρα τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες από φόρους που επιβάλλονται σε ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Ηλεκτροκίνηση: Ισχυρή αύξηση των πωλήσεων παγκοσμίως

Το μερίδιο των νέων ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκε στο 79,3% το 2022 από 65% το 2021 και από μόλις 2,9% πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με τη Νορβηγική Οδική Ομοσπονδία (OFV).

Η Tesla είχε μερίδιο 12,2% στη συνολική αγορά αυτοκινήτων στη Νορβηγία, γεγονός που την καθιστά την πρώτη μάρκα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μπροστά από τη Volkswagen που ακολουθεί με 11,6%.

Το Tesla Model Y ήταν το πιο δημοφιλές μοντέλο της χρονιάς, μπροστά από το ηλεκτρικό ID.4 της Volkswagen και το Skoda Enyaq που βρέθηκαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα στη συνολική κατάταξη.

Πρωτοπόρα στην ηλεκτροκίνηση

Η Νορβηγία είναι η χώρα στην Ευρώπη στην οποία τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εμφανίζουν τη μεγαλύτερη διείσδυση σε επίπεδο πωλήσεων.

Στη χώρα υπάρχουν σχεδόν 19.000 σταθμοί φόρτισης, με τουλάχιστον δύο σταθμούς ταχείας φόρτισης κάθε 50 χιλιόμετρα σε όλους σχεδόν τους βασικούς δρόμους της Νορβηγίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αυτοί την στιγμή στη χώρα υπάρχουν περισσότεροι από 350 σταθμοί φόρτισης ανά 100.000 κατοίκους, επίδοση που «τοποθετεί» την Νορβηγία στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη πίσω από την Ολλανδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης