Εκπλήσσοντας ευχάριστα τους αναλυτές, η ανεργία στη Γερμανία μειώθηκε τον Δεκέμβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Τρίτη, το Γραφείο Εργασίας, με τη συνολική αγορά εργασίας να επηρεάζεται μόνο μέτρια από τον πόλεμο στην Ουκρανία το περασμένο έτος.

Ειδικότερα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας ανέφερε ότι ο αριθμός των ανέργων τον περασμένο μήνα μειώθηκε κατά 13.000 ανθρώπους σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους και διαμορφώθηκε σε 2,52 εκατομμύρια. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 15.000.

Γερμανία: Υψηλός πληθωρισμός το 2023 και το 2024

Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 5,5%.

«Τον προηγούμενο χρόνο, οι συνέπειες του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας – αυξήσεις τιμών, αβεβαιότητες, αλλά και η μετανάστευση των προσφύγων – άφησαν το στίγμα τους. Ωστόσο, λόγω της έκτασης των επιβαρύνσεων, οι συνέπειες αυτές ήταν περιορισμένες» σχολίασε η επικεφαλής του Γραφείου Εργασίας, Αντρέα  Νάλες.

Ύφεση

Υφεση μεν, ήπια δε, περιμένουν οι μεγάλες ενώσεις επιχειρήσεων στη Γερμανία για το 2023, παρά τα αντίθετα μηνύματα λόγω της ενεργειακής κρίσης, τις ελλείψεις που εξακολουθούν να παρατηρούνται σε πρώτες ύλες και τη γενικευμένη εικόνα υποχώρησης της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), σύμφωνα με το Reuters, «το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και η αρχή του 2023 είναι πιθανό να συνοδεύονται από πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ωστόσο, περιμένουμε να είναι μικρή».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική μέχρι το 2024 καθώς η ασθενής ζήτηση σε όλο τον κόσμο πλήττει την οικονομία της Γερμανίας που εξαρτάται από τις εξαγωγές.

Η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) ανακοίνωσε ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα σταδιακά αποκαθίστανται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή