
Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η έκδοση απόφασης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με την οποία θα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της σύναψης διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) ανάμεσα στη βιομηχανία και τους ηλεκτροπαραγωγούς.
Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του ΟΤ, σύμφωνα με τις οποίες οι διατάξεις της απόφασης θα εξαιρούν από τον μηχανισμό ανάκτησης εσόδων (πλαφόν) στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών από την πώληση ρεύματος με PPAs στους ενεργοβόρους καταναλωτές.
Φυσικό αέριο: Πτώση ρεκόρ για το TTF
Το εμπόδιο
Σημειώνεται πως το μεγάλο πρόβλημα για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων ήταν πως το πλαφόν στη χονδρεμπορική δεν εξαιρούσε τα έσοδα από τέτοιες συμφωνίες.
Ο Κώστας Σκρέκας είχε δεσμευτεί στο γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ τον περασμένο μήνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή των PPAs ανάμεσα σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και βιομηχανίες κυρίως της υψηλής τάσης.
Πηγές, λοιπόν, αναφέρουν στον ΟΤ, πως ήδη το υπουργείο ΠΕΝ βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για τη θέσπιση της εξαίρεσης. Για την ακρίβεια οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα πουλάνε με φυσική παράδοση ηλεκτρική ενέργεια στα εργοστάσια δεν θα υπόκεινται σε πλαφόν. Τα έσοδα τους λοιπόν δεν θα παρακρατούνται για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.
Οι μονάδες
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση για τις θερμοηλεκτρικές μονάδες, λιγνιτικές και φυσικού αερίου, και έπονται και οι ΑΠΕ.
Η σύναψη PPAs βοηθάει τους μεγάλους καταναλωτές ώστε να εξασφαλίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ηλεκτρική ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές. Ταυτόχρονα και οι εταιρείες ρεύματος από τη στιγμή που τα έσοδα των συγκεκριμένων μονάδων εξαιρεθούν από το πλαφόν έχουν μεγαλύτερα περιθώρια hedging για την παροχή χαμηλών τιμών.
Η ΔΕΗ
Το μέτρο αυτό επίσης λύνει και τα χέρια της ΔΕΗ για την ανανέωση συμβάσεων με τη βιομηχανία, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ.
Μεγάλες επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση θα έμεναν στον αέρα… από φέτος καθώς η δημόσια εταιρεία δεν είχε τα περιθώρια ελλιγμών για τη χορήγηση ανταγωνιστικών τιμών,
Η ΡΑΕ
Την ίδια στιγμή, με απόφαση της η ΡΑΕ αύξησε το ποσοστό των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να κάνει ο δεσπόζων προμηθευτής ρεύματος (δηλαδή η ΔΕΗ) εκτός του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, το ανέβασε από το 20% στο 30%. Με τον τρόπο αυτό η δημόσια εταιρεία έχει μεγαλύτερη ευχέρια για τη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού καλαθιού με τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορεί να παρέχει προς τους πελάτες της.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ