Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο προκάλεσε ένα ντόμινο επιπτώσεων και μεγάλη κρίση στην αγορά. Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα υψηλά πολλών δεκαετιών. Οι τιμές του άνθρακα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 70%, οι παγκόσμιες τιμές σιταριού αυξήθηκαν πάνω από 60%, ενώ οι τιμές των μετάλλων που εξάγει η Ρωσία, όπως το νικέλιο, το παλλάδιο και το αλουμίνιο αυξήθηκαν σημαντικά.

Εν τω μεταξύ, το ευρώ έπεσε κάτω από την ένα προς ένα ισοτιμία με το δολάριο για πρώτη φορά σε πάνω από δύο δεκαετίες υπό τους φόβους ότι ο πόλεμος θα πυροδοτούσε παγκόσμια οικονομική κρίση.

Πετρέλαιο: Εκτιμήσεις για εύρος τιμών στα 75-100 δολάρια το 2023

Ωστόσο, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται ενδείξεις ότι η κρίση αυτή μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της, με τις τιμές του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των τροφίμων να έχουν υποχωρήσει στα προπολεμικά επίπεδα, ενώ το ευρώ έχει κάνει ράλι 7% έναντι του δολαρίου το τελευταίο τρίμηνο.

Σε προπολεμικά επίπεδα οι τιμές της ενέργειας

Λίγες εβδομάδες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κοντά στα 130 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο. Ωστόσο, από τον Ιούλιο βρίσκονται σε σταθερή πτώση και επί του παρόντος διαπραγματεύονται γύρω από το προπολεμικό επίπεδο των 80 δολαρίων το βαρέλι.

«Σε μεγάλο βαθμό, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω των φόβων για ύφεση και της αύξησης των επιτοκίων σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες» υπογράμμισε στο Yahoo News  ο Jorge Leon, στρατηγικός αναλυτής αγορών πετρελαίου στην Rystad Energy.

Και μάλιστα, υπάρχουν πλέον οι ανησυχίες ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να πέσουν περαιτέρω λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid στην Κίνα. Η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, αυξάνοντας την πιθανότητα να αποδυναμωθεί η ζήτηση πετρελαίου τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

«Η Κίνα έχει επιβραδυνθεί δραματικά το 2022 λόγω αυτής της αυστηρής πολιτικής μηδενικής COVID. Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, η ανάπτυξη της Κίνας το 2022 είναι πιθανό να είναι κοντά ή κάτω από την παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Και κοιτάζοντας το επόμενο έτος για τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι μήνες, η χαλάρωση των περιορισμών θα σημαίνει κρούσματα κορωνοϊού σε όλη την Κίνα», δήλωσε στο πρόγραμμα CBS η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Μεγαλύτερη πτώση

Επιπλέον οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης αργού έχουν υποχωρήσει. Το Contango και το backwardation είναι όροι που χρησιμοποιούνται συνήθως στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης εμπορευμάτων. Μια αγορά contango είναι μια αγορά όπου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαπραγματεύονται σε premium σε σχέση με την άμεση τιμή. Για παράδειγμα, εάν η τιμή ενός συμβολαίου αργού πετρελαίου WTI σήμερα είναι 60 δολάρια ανά βαρέλι, αλλά η τιμή παράδοσης σε έξι μήνες είναι 65 δολάρια, τότε η αγορά βρίσκεται σε contango.

Στο αντίστροφο σενάριο, ας υποθέσουμε ότι η τιμή ενός συμβολαίου αργού πετρελαίου WTI σήμερα είναι 60 $ ανά βαρέλι, αλλά η τιμή παράδοσης έξι μήνες στη γραμμή είναι 55 $, τότε η αγορά λέγεται ότι βρίσκεται σε οπισθοδρόμηση.

Ένας απλός τρόπος για να σκεφτείτε το contango και το backwardation είναι: Το Contango είναι μια κατάσταση όπου η αγορά πιστεύει ότι η μελλοντική τιμή θα είναι ακριβότερη από την τρέχουσα τιμή spot, ενώ η αναδρομή λέγεται ότι συμβαίνει όταν η αγορά αναμένει ότι η μελλοντική τιμή θα είναι μικρότερη.

Η τρέχουσα κατάσταση, επομένως, σημαίνει ότι οι έμποροι πετρελαίου πιστεύουν ότι οι τιμές του Brent θα συνεχίσουν να πέφτουν.

Οι προβλέψεις

Οι εκτιμήσεις που έχουν κάνει οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς, σύμφωνα με διεθνή μέσα, δίνουν ένα εύρος τιμών για το πετρέλαιο που ξεκινά από τα 75 και φθάνει μέχρι τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Citi: Τιμή για το Brent 80 δολάρια και για το WTI 75

«Η βασική μας εκτίμηση είναι ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 1,2 ή 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και η προσφορά θα αυξηθεί κατά το διπλάσιο ποσό κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, ένα μεγάλο μέρος της οποίας θα προέρχεται από το δυτικό ημισφαίριο, από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Γουιάνα, την Αργεντινή, ίσως τη Βενεζουέλα και ακόμη και το Μεξικό».

Ed Morse, παγκόσμιος επικεφαλής της Citi για την έρευνα εμπορευμάτων

JPMorgan: «Βλέπει» το Brent στα 90 δολάρια

«Η πρόβλεψή μας για 90 δολάρια  το 2023 στηρίζεται στην άποψη ότι ο ΟΠΕΚ+ θα κάνει τη δύσκολη δουλειά για να κρατήσει τις αγορές ισορροπημένες. Αναμένουμε ότι η προσφορά θα αυξηθεί κατά 30% πάνω από το ρυθμό της ζήτησης το 2023, καθώς η ρωσική παραγωγή θα ομαλοποιηθεί πλήρως και ένας συνδυασμός συμβατικών (Βραζιλία, Νορβηγία, Γουιάνα) και μη συμβατικών πετρελειοπαραγωγικών έργων (ΗΠΑ, Καναδάς, Αργεντινή) θα προσφέρει επιπλέον 1,6 mbd».

Natasha Kaneva, Global Commodities Research, JPMorgan

OPIS: Προβλέψεις για το Brent στα 95-96 και το WTI στα 90 δολάρια

«Η μέση τιμή του  WTI το 2022  διαμορφώνεται στα 94,50 δολάρια το βαρέλι. Εκτιμούμε ότι το 2023  το WTI θα διαπραγματεύεται στα 90 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 95-96 δολάρια. Το πόσο ακριβώς  θα κινηθούν οι τιμές θα εξαρτηθουν από το άνοιγμα της  Κίνας και την ικανότητα των δυτικών χωρών να αποφύγουν μια σημαντική ύφεση».

Τom Kloza, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιας ανάλυσης ενέργειας, και Denton Cinquegrana, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην OPIS

Infrastructure Capital Advisors: Εκτιμήσεις για 80-100 δολάρια το βαρέλι

«Αναμένουμε ότι το πετρέλαιο θα διαπραγματεύεται στο εύρος των 80-100 δολαρίων όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα είναι πιθανό να ανακάμψει καθώς βγαίνει από την πολιτική μηδενικού Covid».

Jay Hatfield, διευθύνων σύμβουλος της Infrastructure Capital Advisors και διαχειριστής χαρτοφυλακίου του InfraCap Equity Income ETF

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια