Η Ευρωπαϊκή απόφαση για τα μέτρα όσον αφορά την Κίνα και την έξαρση του κορωνοϊού είναι κατά βάση πολιτική αφού κανένας διεθνής, ευρωπαϊκός ή άλλος υγιειονομικός οργανισμός δεν έχει εκφράσει ανησυχία ή δεν έχει συστήσει τη λήψη μέτρων.
Κορωνοϊός: «Κανένα νέο στέλεχος» δεν έχει ανιχνευτεί στην Κίνα
Προφανώς και οι εικόνες από το παρελθόν που βίωσαν οι πολίτες σε όλον τον κόσμο τα περασμένα χρόνια προκαλούν ανησυχία αλλά η πραγματικότητα με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν επιβάλλει ανησυχία και τόσο θόρυβο, αφού όπως αναφέρουν αναλυτές και επιστήμονες της υγείας οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι σχετικά προστατευμένες λόγω του εμβολιασμού και της ανοσίας της αγέλης.
Γιατί η Ευρώπη παίρνει μέτρα για την Κίνα
Η πανδημία ξεκίνησε από την Κίνα, αλλά δεν είναι πιθανό να έχουμε ένα νέο μεγάλο πανδημικό κύμα διεθνώς, λόγω των εξελίξεων στην Κίνα.
Είτε η Ευρώπη ασκεί πολιτική πίεση προς την Κίνα, είτε προετοιμάζει το έδαφος για περιοριστικά μέτρα λόγω και της ενεργειακής κρίσης ώστε να μειωθεί η κατανάλωση, είτε και τα δύο.
Άλλωστε, η απόφαση των Ευρωπαίων ήταν στην κατεύθυνση της πρόληψης, χωρίς αυστηρούς περιορισμούς.
Οι έλληνες επιστήμονες είναι σε αυτή τη φάση καθησυχαστικοί. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτηση στο Facebook υπενθύμισε τους όρους και τις εξισώσεις R0 και Rt για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει λόγος για λήψη μέτρων λόγω της Κίνας.
Και ο Ηλίας Μόσιαλος έχει κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση.
Η αμερικανική μετάλλαξη ΧΒΒ 1.5
Η μετάλλαξη ΧΒΒ η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό σε ολοένα περισσότερες χώρες τείνει να γίνει κυρίαρχη, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα.
Οι ειδικοί χτυπούν «καμπανάκι» καθώς τον τελευταίο μήνα καταγράφεται παγκοσμίως μία αύξηση 15% στους θανάτους, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή διαθέτει τη μετάλλαξη F486Ρ που τη διευκολύνει να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και να διαφεύγει από την ανοσία, άρα να εξαπλώνεται ταχύτερα.
Καλπάζει η νέα μετάλλαξη ΧΒΒ 1.5
Στη νέα μετάλλαξη XBB.1.5 της Όμικρον υπολογίζεται πως αναλογεί το 40,5% των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε 31η Δεκεμβρίου, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που καταγραφόταν την προηγούμενη, δείχνουν δεδομένα τα οποία επικαιροποιήθηκαν χθες Παρασκευή από το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), τον κυριότερο ομοσπονδιακό θεσμό δημόσιας υγείας. Στην XBB.1.5 αναλογούσε το 21,7% των μολύνσεων την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε την 24η Δεκεμβρίου.
Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμη περισσότερες στην πραγματικότητα.
«Ανησυχούμε για το πλεονέκτημα της στη μετάδοση. Ιδίως σε μερικές χώρες της Ευρώπης και στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, η ΧΒΒ.1.5 έχει γρήγορα αντικαταστήσει άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούσαν» δήλωσε η επιδημιολόγος δρ Μαρία Βαν Κερκχόβε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).
Η λήψη μέτρων στην Ελλάδα και οι εκλογές
Για το ορατό μέλλον, δηλαδή για τις επόμενες 40 ημέρες δεν υπάρχει λόγος λήψης ειδικών μέτρων στην Ελλάδα εξήγησε στο in.gr ανώτατο στέλεχος της αρμόδιας επιτροπής.
Όμως, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την μετάλλαξη XBB και τον ρυθμό που επεκτείνεται. «Αν χρειαστούν μέτρα θα οφείλονται στην αμερικάνικη υποπαραλλαγή και όχι στην Κίνα στην παρούσα φάση» πρόσθεσε.
Η φάση της ανησυχίας θα αρχίσει όταν οι νοσηλείες θα πλησιάζουν τις 700 τονίζουν ανώτατα υγειονομικά στελέχη.
Στο ερώτημα αν μπορεί να επηρεαστούν ο χρόνος των εκλογών αλλά και οι διαδικασίες, όπως οι ανοικτές συγκεντρώσεις, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο με βάση τα στατιστικά μοντέλα ανάλυσης που χρησιμοποιούν για τις επόμενες 40 ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση, λένε, ότι τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας για την εξέλιξη της αμερικανικής μετάλλαξης θα δώσουν καλύτερες στατιστικά προβλέψεις και μπορεί να επηρεάσουν πολιτικές αποφάσεις του πρωθυπουργού.
Αποφάσεις για μέτρα που θα πιθανώς θα πρέπει να ληφθούν και συνδυαστικά για το υγιεινομικό περιβάλλον που θα υπάρχει στη χώρα κατά τον χρόνο των εκλογών.
Εάν η τάση για την εξέλιξη της μετάλλαξης XBB εξακολουθεί να έχει την ίδια δυναμική τότε είναι πιθανόν να ληφθούν μέτρα που μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνική αποστασιοποίηση και άρα περιορισμό συγκεντρώσεων, αλλαγές στη διαδικασία της ψηφοφορίας κλπ.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αλλά ουδείς μπορεί να είναι 100% σίγουρος. Χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος για να προβλεφθεί η τάση.
Προεκλογική εκστρατεία με έξαρση κοροναιού;
Πολιτικές πηγές ανέφεραν πως αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για αυτό το ενδεχόμενο καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει πότε θα προκηρύξει εκλογές.
Το δεδομένο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει σήμα προς όλους ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά το τέλος Μαρτίου. Άρα η προκήρυξή τους μπορεί να υπολογίζεται το νωρίτερο στα τέλη Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου. Εφόσον η αμερικανική μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει και δημιουργεί νέα δεδομένα τότε είναι πιθανόν να αλλάξουν οι υπολογισμοί του πρωθυπουργού για το χρόνο των εκλογών.
Αν και στο Μαξίμου θεωρούν ότι πολιτικά η διαχείριση του κορονοϊού αποτελεί πλεονέκτημα για την κυβέρνηση λόγω της προηγούμενης διαχείρισης, εντούτοις αντιλαμβάνονται λόγω και των ηλικιακών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση πως τυχόν προεκλογική διαδικασία με έξαρση του κορονοϊού θα αποτρέψει τους ηλικωμένους – όπου η ΝΔ έχει συγκριτικό πλεονέκτημα – και δεν θα συμμετέχουν σε αντίθεση με τους νέους όπου έχει πλεονέκτημα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ελλείψεις φαρμάκων και λόγω της αυξημένης ζήτησης που θα προκύψει από την Κίνα είναι ένα μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή.
Πηγή: in.gr
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.