Πτώση κατά 58% αναμένεται να σημειώσουν τα κέρδη τριμήνου της Samsung Electronics, εκτίμηση που εφόσον επαληθευτεί θα αποτελεί αρνητικό ρεκόρ εξαετίας. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη θεωρείται πως διαδραματίζει η παγκόσμια οικονομική ύφεση η οποία οδηγεί σε μείωση της ζήτησης για ηλεκτρονικές συσκευές και περιορίζει τις προοπτικές της βιομηχανία μικροτσίπ μνήμης.

Με τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να μειώνουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων, οι κατασκευαστές smartphone και άλλοι πελάτες διέκοψαν τις παραγγελίες τσιπ μνήμης, ενώ τα smartphone πωλούνταν σε χαμηλότερες τιμές καθώς η ζήτηση έχει περιοριστεί, σύμφωνα με αναλυτές.

Samsung: Γιγάντια επένδυση 356 δισ. δολαρίων σε στρατηγικούς τομείς

Η Samsung, που αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ μνήμης, smartphones και τηλεοράσεων στον κόσμο, είναι σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες καταναλωτικές τάσεις και η παγκόσμια αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της την Παρασκευή, ενώ οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα αυτόν τον μήνα.

Τα λειτουργικά κέρδη για την τέταρτη πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία της Ασίας πιθανότατα μειώθηκαν στα 5,9 τρισεκατομμύρια γουόν (4,62 δισεκατομμύρια δολάρια) το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, σύμφωνα με μια Refinitiv SmartEstimate.

Θα πρόκειται για τα χαμηλότερα κέρδη τριμήνου της Samsung, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2016, αλλά και με τα λειτουργικά κέρδη 13,87 τρισεκατομμυρίων γουόν ένα χρόνο νωρίτερα.

Απότομη πτώση ζήτησης

«Ο κύριος λόγος για τα αποτελέσματα αυτά … είναι η απότομη πτώση της ζήτησης. Τόσο οι αποστολές όσο και οι τιμές των μικροτσίπ και των smartphone αναμένεται να υπολείπονται των προηγούμενων προσδοκιών», δήλωσε ο Kim Roko, αναλυτής της Hana Financial Investment.

Τα λειτουργικά κέρδη της Samsung πιθανότατα μειώθηκαν κατά 78% στα 1,9 τρισεκατομμύρια γουόν, όπως έδειξαν κατά μέσο όρο οι εκτιμήσεις επτά αναλυτών. Τα μικροτσίπ συνήθως αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των κερδών του τεχνολογικού γίγαντα.

Οι τιμές ορισμένων τσιπ μνήμης DRAM, που χρησιμοποιούνται ευρέως σε smartphone και υπολογιστές, σημείωσαν βουτιά 40% κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ οι τιμές για τα τσιπ flash NAND, που χρησιμοποιούνται στην αποθήκευση δεδομένων, μειώθηκαν κατά 14%, σύμφωνα με τα στοιχεία της TrendForce.

Οι ανταγωνιστές της Samsung, όπως η SK Hynix και η Micron Technology έχουν περικόψει απότομα τις προγραμματισμένες επενδύσεις τους για το 2023, ως απάντηση στην πτώση ζήτησης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ωστόσο, η Samsung αναμένεται να χρησιμοποιήσει το ταμείο της κατά τη διάρκεια αυτής της ύφεσης προκειμένου να επεκτείνει το μερίδιό της στην αγορά διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό τα επενδυτικά της σχέδια, ώστε να μπορέσει να επωφεληθεί όταν τελικά ανακάμψει η αγορά των τσιπ μνήμης.

Η Samsung δήλωσε τον Οκτώβριο ότι δεν περίμενε μεγάλη αλλαγή στις επενδύσεις της το 2023 και ότι θα διαθέσει το ποσό των περίπου 128,82 τρισεκατομμυρίων γουόν (100,83 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μετρητά έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η επιχείρηση κινητής τηλεφωνίας της Samsung αναμένεται επίσης να δει τα κέρδη της να συρρικνώνονται, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για πτώση κατά 14%, στα 2,3 τρισεκατομμύρια γουόν για το εξεταζόμενο τρίμηνο.

Οι αποστολές τηλεφώνων της πιθανότατα έφτασαν τα 63 εκατομμύρια μονάδες στο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων 62 εκατομμυρίων smartphone, σύμφωνα με την εκτίμηση του παρόχου δεδομένων Counterpoint, αριθμός αρκε΄τα χαμηλότερος σε σχέση με με 72 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα που απεστάλησαν το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Οι μετοχές της Samsung υποχώρησαν περίπου 29% το 2022 πριν ανακάμψουν αυτή την εβδομάδα καθώς η Νότια Κορέα ανακοίνωσε προγραμματισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για επενδύσεις ημιαγωγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία