Τη μεγαλύτερη ετήσια ζημία στα 115 χρόνια της ιστορίας της κατέγραψε η Κεντρική Τράπεζας της Ελβετίας το 2022. Η ζημία ανέρχεται σε 132 δισ. ελβετικά φράγκα, που αντιστοιχούν σε 143 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιτίας της πτώσης στα χρηματιστήρια και στις αγορές σταθερού εισοδήματος που έπληξαν την αξία της μετοχής και του χαρτοφυλακίου ομολόγων της, ενώ η ενίσχυση του ελβετικού φράγκου ήταν ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας.

Ρεκόρ

Μετά τα κέρδη των 26 δισ. φράγκων το 2021, τα προσωρινά στοιχεία (σ.σ.: τα οριστικά θα ανακοινωθούν στις 6 Μαρτίου) για ζημίες το 2022 υπερβαίνουν κατά πολύ το τελευταίο αρνητικό αποτέλεσμα ρεκόρ των 23 δισ. φράγκων του 2015. Ήταν πολύ μεγαλύτερο από την προηγούμενη απώλεια ρεκόρ των 23 δισεκατομμυρίων φράγκων που σημειώθηκε το 2015.

Ελβετία: Ανησυχία πολιτών για τα οικονομικά τους το 2023

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές αποδυναμώθηκαν και οι αξίες των ομολόγων μειώθηκαν πέρυσι, στον απόηχο του χορού των αλλεπάλληλων αυξήσεων επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, στον οποία μπήκε και η ελβετική κεντρική τράπεζα.

Θετικό στοιχείο μέσα στο δυσμενές τοπίο, τα αποθέματα χρυσού της SNB που ήταν 1.040 τόνοι στο τέλος του 2021 και κέρδισαν 400 εκατομμύρια φράγκα σε αξία το 2022.

Όπως ανακοινώθηκε, οι απώλειες του 2022 σημαίνουν ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πραγματοποιήσει τη συνήθη πληρωμή της στην ελβετική κεντρική και περιφερειακή κυβέρνηση. Ας σημειωθεί ότι πέρυσι η SNB κατέβαλε 6 δισεκατομμύρια φράγκα.

Αλώβητη η «αίγλη» της

Ωστόσο, η απώλεια είναι απίθανο να έχει αντίκτυπο στην πολιτική της τράπεζας, η οποία αύξησε τα επιτόκια τρεις φορές το 2022, όπως εκτιμούν αναλυτές που επικαλείται το Reuters.

«Οι κολοσσιαίες απώλειες της SNB δεν θα αλλάξουν καθόλου τη νομισματική της πολιτική», δήλωσε ο Karsten Junius, οικονομολόγος στο J.Safra Sarasin. “Η υψηλή φήμη της SNB βοηθά ώστε να μην χρειάζεται να αλλάξει τίποτα.”

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή