Να ξεκινήσουν αμυντικά το χτίσιμο του χαρτοφυλακίου τους το 2023 συνιστά η ελβετική τράπεζα UBS. «Η απαισιοδοξία επέστρεψε στις παγκόσμιες αγορές τον Δεκέμβριο, έπειτα από μια σειρά από «γερακίστικες»  δηλώσεις κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών. Ωστόσο, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές έκλεισαν το τέταρτο τρίμηνο με κέρδη που άγγιξαν το 10% . Αν και αναμένουμε ένα πιο σταθερό σημείο καμπής στις αγορές το 2023, συμβουλεύουμε τους επενδυτές να ξεκινήσουν το έτος με αμυντική εστίαση» γράφουν στην ανάλυση τους οι στρατηγικοί αναλυτές Christopher Swann, Alison Parums και Linda Mazziotta της UBS Global Wealth Management.

Ανασκόπηση του Δεκεμβρίου και του τέταρτου τριμήνου

Η ανησυχία για το ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας φρέναρε το ράλι των παγκόσμιων χρηματιστηστηριακών αγορών που ξεκίνησε τον Οκτώβριο. Οι μετοχές παγκοσμίως σημείωσαν απώλειες 3,9% τον Δεκέμβριο συρρικνώνοντας την συνολική  απόδοση τους  για το τέταρτο τρίμηνο στο 9,8%.  Ο S&P 500 έκλεισε στο -5,8%  τον Δεκέμβριο με αποτέλεσμα τα κέρδη τριμήνου να περιοριστούν στο 7,6%.  Ο λόγος είναι ότι την αισιοδοξία των αγορών για την πορεία του πληθωρισμού πάγωσαν οι κεντρικοί τραπεζίτες σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Βρετανία και Ελβετία που προειδοποίησαν ότι είναι νωρίς να κηρύξουν τη νίκη στη μάχη της συγκράτησης των πληθωρστικών πιέσεων. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Τζερόμ Πάουελ, μετά την τελευταία για το 2022 συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς που αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β,  ο οποίος είπε ότι το τέλος της αντιπληθωριστικής εκστρατείας της Federal Reserve είναι ακόμα μακριά.

UBS: Τι επιφυλάσσει στους επενδυτές το 2023 – Ποιες προοπτικές ανοίγονται για τις αγορές

Η μεγαλύτερη μετατόπιση στις προσδοκίες όσον αφορά τα επιτόκια, ωστόσο, έγινε στην Ευρωζώνη, οδηγώντας σε αύξηση κατά περίπου 60 μονάδες βάσης στο απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου. Η φωτεινή εξαίρεση στις παγκόσμιες αγορές όσον αφορά τον κίνδυνο είναι η Κίνα, όπου η κυβέρνηση προχώρησε γρήγορα στην εκκαθάριση του πανδημικών περιορισμών. Ο MSCI China επέστρεψε  με κέρδη της τάξης του 4,8% το Δεκέμβριο, η μόνη σημαντική αγορά που κέρδισε έδαφος τον τελευταίο μήνα του έτους και ενίσχυσε την συνολική απόδοση του τέταρτου τριμήνου σε 12,5%.

Η ανάκαμψη των μετοχών το 2022 ήταν σχετικά βραχύβια και αρκετές προηγούμενες κερδοφόρες περιόδοι απέτυχαν να διαρκέσουν, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου 17% για τον S&P 500 μεταξύ τα μέσα Ιουνίου και τα μέσα Αυγούστου. Οι στρατηγικοί αναλυτές της USB αναμένουν σημεία καμπής όσον αφορά τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη το 2023  που θα οδηγήσουν σε ένα πιο διαρκές ράλι. Αλλά η τελευταία υποχώρηση – που ήταν σε πλήρη σύμπνοια με τις εκτιμήσεις της ελβετικής τράπεζας-  έδειξε ότι αυτό το σημείο καμπής δεν έχει έχει ακόμη επιτευχθεί και ότι οι επενδυτές βιάστηκαν να προεξοφλήσουν μια λαμπρή προοπτική.

UBS: ‘Ετος καμπής το 2023 – Οι 10 συμβουλές που δίνει στους επενδυτές

Τα περιστέρια δεν θα επιστρέψουν ακόμα στην κεντρική τράπεζα

Ενώ η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, το έργο της επαναφοράς του πληθωρισμού στα επίπεδα του στόχου θα συνεχιστεί μέχρι το 2023. Η σφιχτή αγορά εργασίας θα παραμείνει στο επίκεντρο της προσοχής. Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι υπάρχουν «μόνο δειλά σημάδια επανεξισορρόπηση» στις συνθήκες απασχόλησης, με την αύξηση των μισθών να παραμένει «πολύ πάνω από τα επίπεδα που θα ήταν συνεπή με τον πληθωρισμό του 2% σε βάθος χρόνου».

Η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβραδυνθεί περαιτέρω φέτος, καθώς ο σωρευτικός αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών επιβαρύνει τη δραστηριότητα. Αυτό αναμένεται να επιβαρύνει τα εταιρικά κέρδη. «Αναμένουμε ότι το 2023 τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα συρρικνωθούν κατά 4%» γράφουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της UBS «και πιστεύουμε ότι οι bottom-up προσδοκίες για 5% ανάπτυξη μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξες.»

Ο τερματισμός της πολιτικής μηδενικού COVID στην Κίνα θα πάρει χρόνο για να οδηγήσει σε ισχυρότερη ανάπτυξη  και  άλλοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν την εμπιστοσύνη της αγοράς. Ενώ οι κινήσεις προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας της κινεζικής οικονομία έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται, η έξαρση των κρουσμάτων επηρεάζει τώρα τις επιχειρήσεις, καθώς οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι για να αναρρώσουν. Αυτό εκτιμάται ότι  θα επιβαρύνει την ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο και πιθανόν η πλήρης ανάκαμψη να έρθει το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Εν τω μεταξύ, η πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, αυξάνοντας τους κινδύνους για τον παγκόσμιο πληθωρισμό, την ανάπτυξη και τις αγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές μπορούν  μεν να αρχίσουν να προετοιμάζονται για θετικά σημεία καμπής στην οικονομία και στις αγορές. «Ωστόσο, με τους κινδύνους να παραμένουν αυξημένοι, ξεκινάμε το έτος με μια προτίμηση ή αμυντικούς τομείς εντός των μετοχών και σταθερού εισοδήματος.» τονίζουν οι αναλυτές 

Μετοχές

Ο Δεκέμβριος σηματοδότησε ένα αδύναμο τέλος σε αυτό που ήταν κατά τα άλλα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο. Οι αγορές εξακολουθούν να επηρεάζονται κυρίως από τις μεταβαλλόμενες προοπτικές για τον πληθωρισμό και την πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Το ράλι του τέταρτου τριμήνου ήταν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της αυξανόμενης εμπιστοσύνης ότι τα χειρότερα από τον πληθωρισμό έχουν περάσει για τις μεγάλες οικονομίες. Ωστόσο, κατέστη σαφές ότι οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες δεν είναι έτοιμες να κηρύξουν τη νίκη, και η σύσφιγξη φαίνεται πιθανό να να προχωρήσει περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αγορές. Αυτό ενισχύει την άποψη των αναλυτών της UBS ότι πολλοί επενδυτές είχαν κινηθεί πρόωρα και πιο γρήγορα όσον αφορά το ενδεχόμενο μια ήπιας στροφής στην νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. «Ενώ οι επενδυτές μπορούν να αρχίσουν να προετοιμάζονται για τη θετική στροφή των αγορών που αναμένουμε το 2023, εξακολουθούμε να προτιμούμε την έκθεση προς τις αμυντικά στοιχεία τόσο στις αγορές μετοχών όσο και στις αγορές σταθερού εισοδήματος κατά την αρχή του έτους.»

Σταθερό εισόδημα

Μετά τη χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ για τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι το 2023 θα είναι η χρονιά των ομολόγων. Ενώ η μεταβλητότητα των επιτοκίων είναι πιθανό να επιμείνει βραχυπρόθεσμα -δεδομένου του ευρέος φάσματος των πιθανών πολιτικών, εκτιμούν ότι οι προοπτικές απόδοσης παραμένουν ελκυστικές για το επόμενο διάστημα του έτους. Πιστεύουμε, λένε οι αναλυτές, ότι το ελκυστικό επίπεδο των άμεσων αποδόσεων για τα ομόλογα υψηλής και επενδυτικής βαθμίδας θα πρέπει να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο μέρος των αποδόσεων στο μέλλον, ενώ η breakeven απόδοση παρέχει ένα επαρκές μαξιλάρι για πιθανές απώλειες μεταξύ των αγορών, δημιουργώντας ένα ασύμμετρο προφίλ απόδοσης. Όπως αναφέρουν τα θεμελιώδη πιστωτικά μεγέθη επιδεινώνονται σε μια ύφεση, τα ομόλογα με υψηλότερο πιστωτικό κίνδυνο τείνουν να υποαποδίδουν, καθώς οι επενδυτές τιμολογούν το ενδεχόμενο αρνητικών ενεργειών αξιολόγησης και χρεοκοπιών, και απαιτούν μεγαλύτερη αποζημίωση για την πίστωση και τους κινδύνους. Εν τω μεταξύ, οι τιμές των ομολόγων υψηλής ποιότητας τείνουν να υποστηρίζονται από την πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε περιόδους της ύφεσης, η οποία συνήθως αντισταθμίζει τον αντίκτυπο της αύξησης των πιστωτικών περιθωρίων.

Εμπορεύματα 

Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας «βλέπουν» μια ακόμη ισχυρή χρονιά για τα εμπορεύματα σε 2023 και προβλέπουν υψηλές συνολικές αποδόσεις. Αναμένουν ότι η ενέργεια θα καταλάβει την κορυφαία θέση και πάλι, ακολουθούμενη από τα βιομηχανικά και πολύτιμα μέταλλα αντίστοιχα. Τα πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός, φαίνονται ελκυστικά από την άποψη της ασφάλισης χαρτοφυλακίου, ενώ η γεωργία και η κτηνοτροφία αναμένεται να αποφέρουν σταθερές έως θετικές αποδόσεις σε ετήσια βάση. Η θετική άποψη για το 2023 βασίζεται σε μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα, την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων της Fed  αργότερα μέσα στο έτος και αρκετές ανεπίλυτες προκλήσεις από την πλευρά της προσφοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές