Βουτιά κατέγραψε η αγορά ακινήτων στη Γερμανία το τελευταίο τρίμηνο του 2022, αντανακλώντας την επιφυλακτικότητα των επενδυτών απέναντι στην αλματώδη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων.

Κάτω 50% τα εμπορικά ακίνητα

Έτσι, στο διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2022 οι συνολικές επενδύσεις στα εμπορικά ακίνητα διαμορφώθηκαν στα 9,9 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 50% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας για το αντίστοιχο τρίμηνο, σύμφωνα με έκθεση της BNP Paribas. Επισημαίνει, δε, ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο των επιτοκίων, στην αποδυνάμωση της οικονομίας και στην εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ.

Ακίνητα: Ποιοι επένδυσαν 737 εκατ. ευρώ σε γραφεία και καταστήματα

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον CEΟ της BNP Paribas Real Estate Γερμανίας, δεν πραγματοποιήθηκαν πολλές μεγάλες συναλλαγές που βρίσκονταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων, λόγω του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης που δημιούργησε χάσμα μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών όσον αφορά τις τιμές. Διαβλέπει, ακόμη, ότι η τάση αυτή πιθανότατα θα συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά θα αντιστραφεί στο δεύτερο εξάμηνο.

Βυθίστηκε η αγορά κατοικιών

Παρόμοια τάση καταγράφεται στην αγορά κατοικιών, όπου ο όγκος των συναλλαγών για ολόκληρο το έτος βυθίστηκε κατά 74% σε σύγκριση με το 2021.

Οι εταιρείες real estate της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπες με τις ανατροπές που επιφέρει η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, βάζοντας φρένο στην εκτόξευση των τιμών που διήρκεσε για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή