Απρόσμενη πτώση κατέγραψαν τον Νοέμβριο οι εξαγωγές της Γερμανίας, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η αβεβαιότητα της αγοράς συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρά την άμβλυνση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ομοσπονδιακή στατιστική αρχή, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,3% τον μήνα, έναντι πτώσης 0,2% που προέβλεπαν αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η πτώση του Νοεμβρίου έρχεται μετά την ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων του Οκτωβρίου, σε ανάπτυξη 0,8% από μια αρχικά αναφερόμενη πτώση 0,6%.

Οι εισαγωγές σημείωσαν επίσης μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση κατά 3,3% τον Νοέμβριο, έναντι πρόβλεψης για υποχώρηση κατά 0,5%.

Γερμανία: Υποχώρησε στο 8,6 % ο πληθωρισμός

ΗΠΑ και Κίνα

Οι αποστολές προς τον κορυφαίο εξαγωγικό εταίρο της Γερμανίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μειώθηκαν κατά 1,5% τον μήνα Νοέμβριο, ενώ οι εξαγωγές προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν κατά 0,4%.

«Καθώς η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξασθενούν, η δυναμική των εξαγωγών θα παραμείνει υποτονική προς το παρόν», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ιδιωτικής τράπεζας Hauck Aufhaeuser Lampe, Αλεξάντερ Κρούγκερ, προσθέτοντας ότι «ο εξαγωγικός τομέας υποστηρίζει την προοπτική μιας ήπιας ύφεσης».

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι η ύφεση στον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας είχε ελαφρώς υποχωρήσει τον Δεκέμβριο λόγω της βελτιωμένης διαθεσιμότητας υλικών, αν και η ασθενέστερη ζήτηση εξακολουθεί να επηρεάζει τους κατασκευαστές.

Το οικονομικό ινστιτούτο Ifo διαπίστωσε ότι ο αριθμός των εταιρειών του μεταποιητικού τομέα που ανέφεραν προβλήματα με ελλείψεις υλικών μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή