Περαιτέρω έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, με τις επόμενες εβδομάδες να χαρακτηρίζονται δύσκολες, διαπιστώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), προτρέποντας τους ασθενείς να απευθύνονται εγκαίρως στον θεράποντα ιατρό, για να προλάβουν επιπλοκές.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των εκπροσώπων ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΕΟΔΥ και των Επιστημονικών Ενώσεων, όπου τονίστηκε η ανάγκη για έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων και αξιοποίηση από την επιστημονική κοινότητα των νέων θεραπειών για τον κορωνoϊό.
Παρέμβαση από τον υπουργό Υγείας
Παρέμβαση έκανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος επεσήμανε ότι «θα ικανοποιηθεί το αίτημα του ΙΣΑ, για την υποχρεωτική χορήγηση όλων των φαρμάκων με ιατρική συνταγή, κατά την ορθή επιστημονική πρακτική». Επίσης, όπως είπε, «εξετάζεται το αίτημα για επαναξιολόγηση των φαρμάκων που βρίσκονται στη λίστα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΑ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στο επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο αναμένεται «περαιτέρω έξαρση του κοροναϊού, της γρίπης που έχει επιθετική συνδρομή φέτος και άλλων ιώσεων» και κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να είναι σε εγρήγορση.
Παράλληλα, συζητήθηκαν οι ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, με την προϋπόθεση, όμως, ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω η ζήτηση. Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ, Βασίλης Πενταφράγκας χαρακτήρισε το πρόβλημα διαχρονικό και διαβεβαίωσε ότι για τους επόμενους μήνες η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει δεσμεύσει πρώτες ύλες για να διασφαλίσει την επάρκεια στην αγορά.
Για την αναμνηστική δόση
Στη συνέχεια, ο Α’ αντιπροέδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής αναφέρθηκε στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε την ανάγκη, ειδικά οι ηλικιωμένοι να κάνουν την αναμνηστική δόση για τον κοροναϊό. Στην ανάγκη διεύρυνσης της χρήσης των αντιικών φαρμάκων, αναφέρθηκαν οι καθηγητές Γιώργος Σαρόγλου και Κυριακή Κανελλοπούλου, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες προβλέπουν ότι:
– σε άτομα άνω των 60 ετών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, επιβάλλεται η χρήση των αντιικών φαρμάκων
– κάθε ασθενής άνω των 60 ετών ακόμα και χωρίς συνοσυρότητες έχει ένδειξη να πάρει το αντιικό φάρμακο για τον κοροναϊό καθώς έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό, την εισαγωγή στο νοσοκομείο και μειώνει την πιθανότητα long covid.
Ο καθηγητής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Γιώργος Χρούσος επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα παιδιά αυτή την περίοδο είναι ο συγκυτιακός ιός, καθώς λόγω της πανδημίας πολλά παιδιά δεν έχουν ανοσοποιηθεί. Αναφορικά, με το αντιγριπικό εμβόλιο διευκρίνισε ότι είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά έως ενός έτους και για τα υπόλοιπα παιδιά, σύμφωνα με τη σύσταση του γιατρού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Στο «μικροσκόπιο» της Ε.Ε. οι ελλείψεις στα 11 πιο κρίσιμα φάρμακα
Τις αιτίες ελλείψεων σε βασικά φάρμακα διερευνά η Ε.Ε. και σχετική έρευνα δείχνει ως κυριότερες αιτίες την έλλειψη πρώτων υλών και την παραγωγή εκτός Ευρώπης
Η περιοχή υψηλού εισοδήματος με τους πιο «τεμπέληδες» ανθρώπους παγκοσμίως
Οι απειλές για την υγεία από την έλλειψη άσκησης
Πανδημία: Φόβοι για τα παιδιά που γεννήθηκαν στo lockdown
Οι προειδοποιήσεις των ειδικών
Ποια είναι η νέα κερδοφόρα βιομηχανία στον κλάδο υγείας
Τα σπα ομορφιάς και κλινικές αισθητικής μετονομάζονται σε κέντρα μακροζωίας
Νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη - Με ΣΔΙΤ το έργο ύψους 350 εκατ
Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης ανέρχεται σε 30 έτη, ενώ η εκτιμώμενη αξία της ανέρχεται σε 350,5 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ
ΠΟΥ: Ολοένα λιγότεροι έφηβοι στην Ευρώπη χρησιμοποιούν προφυλακτικό
Οι νέοι εκτίθενται σε κίνδυνο μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και σε μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες, αναφέρεται στην έκθεση του ΠΟΥ
Γιατί πρέπει να κλείσουμε τα social media για μία εβδομάδα
Νέα μελέτη μας προτρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας από τα social media.
Με μεγάλη ταχύτητα αλλάζει η mpox – «Στα τυφλά» δουλεύουν οι Αφρικανοί επιστήμονες
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει πολλά για τη σοβαρότητα της mpox, και το πώς μεταδίδεται στους ανθρώπους
Τα νέα δεδομένα για τον mpox - Τι λέει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής
Γιατί οι επιστήμονες παραλληλίζουν όσα συμβαίνουν με τις πρώτες ημέρες του ΗΙV; Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθ. Τσακρής αναλύει τις εξελίξεις στο μέτωπο της νόσου
Η Novartis... πουλάει στη Siemens Healthineers - Το deal στον τομέα της μοριακής απεικόνισης
H Novartis ανακοίνωσε ότι έλαβε μια δεσμευτική προσφορά από τη γερμανική Siemens Healthineers ύψους 200 εκατ. ευρώ