Στη Γαλλία είναι σήμερα στραμμένα τα μάτια καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να αναμένεται να παρουσιάσει τις πρώτες βασικές προτάσεις για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, περιλαμβανομένων και ορίων ηλικίας. Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπόρν είναι πιθανό να ανακοινώσει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 ή στα 65 έτη σύμφωνα με το Reuters και τους Financial Times, με τα συνδικάτα ήδη να αντιδρούν απειλώντας με μεγάλες κινητοποιήσεις.

Οι αμέσως επόμενες ημέρες είναι πλέον κρίσιμες για τις εξελίξεις στη χώρα. Οι πλήρεις λεπτομέρειες του σχεδίου αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος αναμένεται να αποκαλυφθούν στις 10 Ιανουαρίου, με μεγάλες ομάδες εργαζομένων αλλά και φοιτητών να έχουν προειδοποιήσει για μεγάλες κινητοποιήσεις εάν δεν βρεθεί κοινός τόπος. Το σχέδιο για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού προγράμματος της Γαλλίας αναμένεται να πάει προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Γαλλία: Ποδαρικό Μακρόν με αλλαγές στο συνταξιοδοτικό – Ομοιότητες και διαφορές με την Ελλάδα [γράφημα]

Τα εργατικά συνδικάτα δηλώνουν από την πλευρά τους έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο έχοντας απορρίψει το αρχικό σχέδιο αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού που παρουσίασε ο πρόεδρος Μακρόν κατά την εκστρατεία επανεκλογής του. Ακόμη και τα πιο μετριοπαθή συνδικάτα προειδοποιούν πλέον ότι θα συμμετάσχουν σε μαζικές διαμαρτυρίες και απεργίες εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, κάτι που όπως λένε θα επηρεάσει αρνητικά τους λιγότερο ευκατάστατους πολίτες κι εργαζόμενους.

Δύσκολο στοίχημα

Σε κάθε περίπτωση το έργο του Μακρόν δεν θα είναι εύκολο, καθώς εκτός από τα συνδικάτα θα πρέπει να περάσει οποιοδήποτε συνταξιοδοτικό πακέτο από το Κοινοβούλιο όπου οι ισορροπίες είναι πολύ ευαίσθητες με έλλειψη πλειοψηφίας. Εάν ο Μακρόν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που του δίνει η θέση του για να περάσει το πακέτο ακόμη και χωρίς τέτοια πλειοψηφία, οι αντιδράσεις αναμένεται ότι θα είναι ακόμη πιο έντονες. Η Γαλλία έχει από τα χαμηλότερα όρια πλήρους συνταξιοδότησης στον ανεπτυγμένο κόσμο και οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής αντιμετωπίζει ιστορικά μεγάλες αντιδράσεις.

Ο Μακρόν είχε ανακοινώσει την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού στο τελευταίο προεκλογικό του πρόγραμμα και μίλησε σχετικά για αυτή και στο πρόσφατο Χριστουγεννιάτικο διάγγελμά του. «Αυτή η χρονιά θα είναι πράγματι αυτή μιας συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που στοχεύει να εγγυηθεί την ισορροπία του συστήματός μας τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες (…) Πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο», ανέφερε δείχνοντας τις προθέσεις του.

Όλα ανοικτά

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελίζαμπεθ Μπορν από την πλευρά της είχε τις προηγούμενες ημέρες παρέμβει στη δημόσια συζήτηση αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει το εκρηκτικό κλίμα που πάει να δημιουργηθεί. Όπως είχε πει η αναθεώρηση του συστήματος μπορεί να μην οδηγήσει απαραίτητα σε αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη.

«Υπάρχουν άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο μας για εξισορρόπηση του συνταξιοδοτικού μας συστήματος έως το 2030», είχε αναφέρει η ίδια, χωρίς όμως να προσφέρει λεπτομέρειες σχετικά με άλλα πιθανά στοιχεία που μπορεί να περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση. Το ανώτατο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση χωρίς μείωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων δεν θα αυξηθεί από τα 67 έτη και οι εισφορές των εργαζομένων δεν θα αυξηθούν, ανέφερε ακόμη.

«Προτεραιότητά μου είναι η πλήρης απασχόληση και η χώρα μας να έχει μια ισχυρή οικονομία που δημιουργεί θέσεις εργασίας», ήταν τα λόγια της Μπορν. «Δεν θέλουμε να αυξήσουμε το βάρος των εισφορών, δεν θέλουμε να αυξήσουμε το κόστος εργασίας», είπε. Σε κάθε περίπτωση, οι εισφορές από τους εργαζόμενους θα πρέπει να είναι αρκετές ώστε να χρηματοδοτούν τις πληρωμές στους συνταξιούχους, οπότε μένει να φανεί τι θα αποφασιστεί τελικά από την κυβέρνηση Μακρόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή