Με προκλήσεις ξεκινά το 2023 για τους εργαζόμενους στη Γαλλία αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς ο πρόεδρος της χώρας προχωρά ολοταχώς σε αναδιάρθρωση του συστήματος συνταξιοδότησης που ουσιαστικά θα οδηγεί σε περισσότερα χρόνια εργασίας πριν τη σύνταξη.
Σκέψη του γάλλου προέδρου είναι να αυξηθεί το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη και για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες συνεχείς διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα, τα οποία δηλώνουν έτοιμα να βγάλουν τους εργαζόμενους στους δρόμους για μαζικές απεργίες.
Γαλλία: Στις αρχές του 2023 το συνταξιοδοτικό Μακρόν – Οι επιλογές του Γάλλου προέδρου
Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα βασικά μεγέθη του συνταξιοδοτικού και δημογραφικού προφίλ της Γαλλίας σε σύγκριση με αυτό της Ελλάδας, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2020.
Με την προσπάθεια αυτή του Παρισιού για μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό να έχει προκαλέσει ήδη μεγάλες αντιδράσεις, οι ημέρες αυτές που διανύουμε είναι κρίσιμες για το τι τελικά θα αποφασιστεί -και με τι κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας αναμένεται να αποκαλυφθούν στις 10 Ιανουαρίου, με όλες τις ισχυρές ομάδες εργαζομένων αλλά και φοιτητών να έχουν προειδοποιήσει για διαδηλώσεις και απεργίες εάν δεν υπάρξει συμφωνία.
Ο Μακρόν είχε ανακοινώσει την αναμόρφωση αυτή του συνταξιοδοτικού στο προεκλογικό του πρόγραμμα και μίλησε σχετικά για αυτή και στο Χριστουγεννιάτικο διάγγελμά του. «Αυτή η χρονιά θα είναι πράγματι αυτή μιας συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που στοχεύει να εγγυηθεί την ισορροπία του συστήματός μας τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες (…) Πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο», ανέφερε δείχνοντας τις προθέσεις του.
Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα
Προς το παρόν τουλάχιστον, όλα φαίνονται να είναι ανοικτά. Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελίζαμπεθ Μπορν παρενέβη στη δημόσια συζήτηση για να αναφέρει πως η προγραμματιζόμενη αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας μπορεί να μην απαιτήσει απαραίτητα αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη.
Για αυτό το λόγο οι διαβουλεύσεις με εκπροσώπους εργαζομένων και επιχειρήσεων θα συνεχιστούν για άλλη μια εβδομάδα, προτού η κυβέρνηση οριστικοποιήσει το σχέδιο στα μέσα Ιανουαρίου και στη συνέχεια το πάει για συζήτηση στο κοινοβούλιο στις αρχές Φεβρουαρίου, δήλωσε η Μπορν στο ραδιόφωνο France Info.
Το σχέδιο για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 δεν είναι οριστικοποιημένο, είπε η Μπορν. «Υπάρχουν άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο μας για εξισορρόπηση του συνταξιοδοτικού μας συστήματος έως το 2030», σχολίασε σύμφωνα με το Bloomberg. Η ίδια πάντως δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με άλλα πιθανά στοιχεία που μπορεί να περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση.
Στόχος είναι σε κάθε περίπτωση να εξισορροπήσει το σύστημα συντάξεων της Γαλλίας στο οποίο, όπως και παντού, οι εισφορές από τους εργαζόμενους πρέπει να χρηματοδοτούν τις πληρωμές στους συνταξιούχους. Το ανώτατο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση χωρίς μείωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων δεν θα αυξηθεί από τα 67 έτη και οι εισφορές των εργαζομένων δεν θα αυξηθούν, ανέφερε ακόμη η ίδια.
«Προτεραιότητά μου είναι η πλήρης απασχόληση και η χώρα μας να έχει μια ισχυρή οικονομία που δημιουργεί θέσεις εργασίας», ήταν τα λόγια τη Μπορν. «Δεν θέλουμε να αυξήσουμε το βάρος των εισφορών, δεν θέλουμε να αυξήσουμε το κόστος εργασίας», είπε.
Στα «κάγκελα» τα συνδικάτα
Τα εργατικά συνδικάτα που έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος Μακρόν κατά την εκστρατεία επανεκλογής του είναι έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο. Ακόμη και τα πιο μετριοπαθή από αυτά προειδοποιούν ότι θα συμμετάσχουν σε μαζικές διαμαρτυρίες και απεργίες εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, κάτι που όπως λένε θα επηρεάσει αρνητικά τους λιγότερο ευκατάστατους πολίτες και εργαζόμενους.
Latest News
Προς παράταση το πόθεν έσχες; - Τι λένε κυβερνητικές πηγές στον ΟΤ
Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τον Πόθεν Έσχες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 και το 2023
ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 315 θέσεις εργασιακών συμβούλων ΣΟΧ
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στη ΔΥΠΑ λήγει την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 23:59
Χειμερινές διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ
Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής ξενοδοχείων-καταλυμάτων
Στην τελική ευθεία οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες – Οι παγίδες
Τα σημεία κλειδιά για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες – Οι ημερομηνίες και οι «αόρατες» συναλλαγές
Κερδισμένοι και χαμένοι από τον νέο κανονισμό του ΕΦΚΑ - Ποια επιδόματα μπαίνουν στο στόχαστρο
Ο νέος ενιαίος κανονισμός πρόκειται να υπογραφεί και να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2025
«Λερναία Υδρα» τα κρατικά φέσια – Στα 3,5 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες
Φούσκωσαν κατά 700 εκατ. ευρώ μέσα σε 10 μήνες - Στα αζήτητα επιστροφές φόρων 230 εκατ. ευρώ
Ποια είναι τα 5 μυστικά των αφορολόγητων ενοικίων
Ποιοι φορολογούμενοι εξασφαλίζουν απαλλαγή από το φόρο στα ενοίκια - Οι προϋποθέσεις και οι διευκρινίσεις της ΠΟΜΙΔΑ
Τα 12 ραντεβού με την εφορία πριν φύγει το 2024
Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί κανενός είδους παράταση στις προθεσμίες
Νοθεία καυσίμων: Οι «έξυπνοι» έλεγχοι, τα λουκέτα της ΑΑΔΕ και τα κόλπα
Με τη βοήθεια ειδικών αλγορίθμων και μετα από ανάλυση κινδύνου οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ στοχεύουν πρατήρια καυσίμων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων
Πόσοι παραμένουν στην εργασία μετά την επιδότηση της ΔΥΠΑ;
Υψηλή απασχολησιμότητα διαπιστώνει μελέτη του ΟΟΣΑ