Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας προχώρησε η Goldman Sachs.

Αναλυτές της τράπεζας σε έκθεσή τους, δεν προβλέπουν πλέον ύφεση στην ευρωζώνη αφού η οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική στα τέλη του 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν απότομα και η Κίνα εγκατέλειψε τους περιορισμούς της Covid-19 νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ειδικότερα, εκτιμούν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 0,6%. Αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή από μια προηγούμενη πρόβλεψη για συρρίκνωση 0,1% το 2023.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Γιάρι Στεν προειδοποιούν για ασθενή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης.

Morgan Stanley: Οι ΗΠΑ ίσως παρακάμψουν την ύφεση το 2023, η Ευρώπη δεν είναι τόσο τυχερή

Αισιοδοξία για τον πληθωρισμό

Στο σημείωμά τους προς τους πελάτες της τράπεζες, υπογραμμίζουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, σε περίπου 3,25% έως το τέλος του 2023.

«Αναμένουμε επίσης επιβράδυνση στον δομικό πληθωρισμό λόγω του παγώματος στις αυξήσεις των τιμών των αγαθών, αλλά βλέπουμε συνεχιζόμενη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό των υπηρεσιών λόγω της αύξησης του κόστους εργασίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«Δεδομένης της πιο ανθεκτικής δραστηριότητας, του σταθερού πυρήνα του πληθωρισμού και της επιθετικής ρητορικής της ΕΚΤ, αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την σφικτή νομισματική της πολιτική τους επόμενους μήνες».

Τέλος η Goldman Sachs επαναλαμβάνει την έκκλησή της για αυξήσεις κατά μισή μονάδα στα επιτόκια στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ακολουθούμενες από μία ακόμα αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας, προκειμένου το επιτόκιο καταθέσεων να ανέβει στο 3,25%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας