Ο «συνήθης ύποπτος», ο Κινέζος μεγιστάνας Xiang Guangda, ο οποίος προκαλεί αναταράξεις στην αγορά του νικελίου τα τελευταία δύο χρόνια, αναμένεται να το πράξει ξανά.

Όπως γράφει το Bloomberg, η εταιρεία του Tsingshan Holding Group σχεδιάζει μια σημαντική αλλαγή στο μείγμα παραγωγής της, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τη δυναμική της παγκόσμιας προσφοράς και να εισαγάγει νέα αστάθεια στην αγορά του νικελίου.

Πώς σώθηκε το νικέλιο από ένα «σπιράλ θανάτου» 20 δισ. δολ.

Οφέλη από το υψηλό ασφάλιστρο

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Xiang Guangda επιδιώκει να επωφεληθεί από ένα ασυνήθιστα μεγάλο ασφάλιστρο στην τιμή του εξευγενισμένου μετάλλου νικελίου – του τύπου που παραδίδεται στα χρηματιστήρια στο Λονδίνο και τη Σαγκάη – έναντι των ενδιάμεσων μορφών που παρέχει η Tsingshan για την κατασκευή μπαταριών.

Η Tsingshan, η οποία ήδη κατασκευάζει εγκαταστάσεις για την παραγωγή εξευγενισμένου νικελίου στην Ινδονησία, βρίσκεται σε συζητήσεις με πολλά κινεζικά εργοστάσια χαλκού σχετικά με την επεξεργασία του υλικού της στο πιο πολύτιμο εξευγενισμένο μέταλλο.

Διπλασιασμός της παραγωγής

Εάν επιτύχει, το σχέδιο του Tsingshan, μαζί με παρόμοιες κινήσεις από τους ομολόγους του, θα μπορούσε να διπλασιάσει την κινεζική παραγωγή εξευγενισμένου νικελίου φέτος, από περίπου 180.000 τόνους το 2022 — προσθέτοντας περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας εξευγενισμένης παραγωγής.

Ο Xiang είναι γνωστός στους κύκλους των εμπορευμάτων με το παρατσούκλι «Βig Shot», εξαιτίας της τεράστιας επιρροής της Tsingshan στην παραγωγή και εμπορία νικελίου.

Οι προμήθειες νικελίου έχουν παραμείνει περιορισμένες, συμβάλλοντας στη διατήρηση των τιμών σχετικά υψηλές σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά.

Ανησυχία στο Λονδίνο

Μια αντιστροφή αυτής της δυναμικής θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα αστάθεια για το συμβόλαιο νικελίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, το οποίο σημειώνει τακτικά βίαιες διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες εν μέσω μικρών όγκων συναλλαγών και μειωμένων ωρών λειτουργίας.

Το LME εξακολουθεί να πλήττεται από τις συνέπειες της κρίσης, όταν ανέστειλε την αγορά για μια εβδομάδα και ακύρωσε συναλλαγές δισεκατομμυρίων δολαρίων και αναμένεται να δημοσιεύσει μια ανεξάρτητη ανασκόπηση των γεγονότων αυτή την εβδομάδα.

Το σχέδιο χρήσης εργοστασίων χαλκού για την επεξεργασία του νικελίου είναι νέο, αλλά η διαδικασία έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής σε μικρότερο εργοστάσιο στην κεντρική Κίνα, ανέφεραν οι πηγές στο Bloomberg.

Τα πλήγματα στην αγορά

H Tsingshan έχει μακρά ιστορία αναμόρφωσης της αγοράς νικελίου — ακόμη και πριν από την περσινή σύντομη συμπίεση που γονάτισε το LME.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, βοήθησε να ξεκλειδωθούν οι τεράστιοι πόροι νικελίου της Ινδονησίας, αναπτύσσοντας έναν τρόπο χρήσης του μεταλλεύματος χαμηλής ποιότητας για την κατασκευή ανοξείδωτου χάλυβα φθηνά.

Το 2021, ο επιχειρηματίας οδήγησε τις τιμές σε πτώση όταν η ομάδα του ανακοίνωσε συμφωνίες για την παράδοση νικελίου σε κινέζους προμηθευτές υλικών μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Μόλις ένα χρόνο αργότερα, ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε ραγδαία άνοδο του κόστους μετάλλων: η επακόλουθη πίεση στη short θέση του Xiang μπορεί να συνέβαλε σε ένα τρελό ράλι που είδε τις τιμές να αγγίζουν τα 100.000 δολάρια τον τόνο πριν το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου αναστείλει τις συναλλαγές.

Ένα τρίτο επεισόδιο θα φέρει και πάλι τον Xiang στο προσκήνιο. Εκτός από το ότι υπενθυμίζει στους επενδυτές τη δύναμη της Κίνας στις αγορές εμπορευμάτων, δείχνει πόσο εύκολα η νέα τεχνολογία και άλλες εκπλήξεις μπορούν να ανατρέψουν τη νεοσύστατη αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας