Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ γνωρίζει ότι οι αποφάσεις της για τις αυξήσεις των επιτοκίων ενδεχομένως να μην είναι ευχάριστες και να προκαλούν αντιδράσεις στους πολιτικούς κύκλους. Ωστόσο μένει πιστή στον στόχο της που δεν είναι άλλος από το να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, παρόλο που γνωρίζει πως τίθεται σε κίνδυνο η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Τάδε έφη ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας σε σχόλιά του τα οποία μεταδόθηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου το οποίο διοργανώνει η Τράπεζα της Σουηδίας αναφορικά με την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών.

Ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει καμία αναφορά σχετικά με το εύρος των επόμενων επιτοκιακών αυξήσεων, μία ημέρα αφότου η επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μαίρη Ντέιλι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της σε εκδήλωση που είχε προσκληθεί θα μπορούσε να έρθει σε περίπτωση που τα οικονομικά δεδομένα εξακολουθήσουν να είναι «συνεργάσιμα».

Πάουελ-Fed: Εχουμε ακόμα δρόμο μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός

«Η επαναφορά της σταθερότητας των τιμών όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλά ενδεχομένως να απαιτήσει μέτρα τα οποία δεν είναι δημοφιλή βραχυπρόθεσμα, καθώς αυξάνουμε τα επιτόκια για να επιβραδύνουμε την οικονομία», σημείωσε ο Τζερόμ Πάουελ.

Ωστόσο όπως υπογράμμισε, «τα οφέλη από την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής στο αμερικανικό πλαίσιο είναι κατανοητά με τον καλύτερο τρόπο και ευρέως αποδεκτά». Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα για την ικανότητα της Fed να λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα.

Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης επέλεξε να πάρει διαφορετική τοποθέτηση για την κλιματική αλλαγή σε σχέση με την πλειονότητα των Ευρωπαίων ομολόγων του.

«Χωρίς την ύπαρξη σαφούς νομοσχεδίου από το Κογκρέσο, δεν θα είναι σωστό από μέρους μας να χρησιμοποιούμε τη νομισματική μας πολιτική ή τα ελεγκτικά μας εργαλεία, προκειμένου να προωθήσουμε μια πιο πράσινη οικονομία ή να επιτύχουμε κάποιους κλιματικούς στόχους», τόνισε ο Πάουελ, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά την άποψη της Fed. «Δεν είμαστε και δεν θα καταστούμε διαμορφωτές πολιτικής για το κλίμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή