Σε επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύτηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ρωσίας για τον Δεκέμβριο του 2022, καθώς η Μόσχα συνεχίζει τις δαπάνες για την εισβολή στην Ουκρανία και στον απόηχο της επιβολής πλαφόν από τη Δύση στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το έλλειμμα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της χώρας διαμορφώθηκε στα 3,9 τρισ. ρούβλια (56 δισ. δολάρια) για τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, το εύρος του ελλείμματος είχε ως αποτέλεσμα να «γυρίσει» το πλεόνασμα που εμφάνιζε ο προϋπολογισμός της Ρωσίας στο 11μηνο του 2022.

Έρχεται το crypto-ρούβλι: Πώς η Ρωσία παρακάμπτει τις κυρώσεις μέσω… blockchain

«Τα στοιχεία δεν είναι άσχημα»

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, το έλλειμμα ανέρχεται στο 2,3% του ΑΕΠ. «Τα στοιχεία δεν είναι άσχημα» σχολίασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας, Μιχαήλ Μισούστιν.

Οι κρατικές δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 1/3 σε σχέση με τις προβλέψεις της Μόσχας για την εκτέλεση του προϋπολογισμού πριν από την έναρξη του πολέμου.

Σημειώνεται πως τα έσοδα από τις υψηλές τιμές εξαγωγών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων ενίσχυσαν τα έσοδα για το α’ εξάμηνο του 2022, αλλά στο δεύτερο μισό του έτους αυτή η τάση υποχώρησε.

Υπενθυμίζεται πως οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου κατέρρευσαν αφού η G7 επέβαλε ανώτατο όριο με στόχο τον περιορισμό των κερδών του Κρεμλίνου. Η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να μειώνει ή να καθυστερεί τις μη πολεμικές δαπάνες και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για υψηλότερους φόρους σε ορισμένες μεγάλες εταιρείες.

Ισχυρή δημοσιονομική θέση

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, παρά τις πιέσεις η δημοσιονομική θέση της Ρωσίας παραμένει ισχυρή, χάρη στις πολυετείς αυστηρές οικονομικές πολιτικές. Το έλλειμμα φέτος προβλέπεται στο 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, κοντά στα επίπεδα του 2022. Αλλά η πρόβλεψη βασίζεται σε μια τιμή του πετρελαίου στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, περίπου 20 δολάρια πάνω από τα επίπεδα που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο.

Εάν οι τιμές του ρωσικού αργού παραμείνουν στα επίπεδα του Δεκεμβρίου, τα έσοδα θα μειωθούν κατά περίπου 2,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ή 1,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον Alexander Isakov, οικονομολόγο της Bloomberg Economics.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή