Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας φέρεται να έχει αρχίσει να αναπτύσσει ένα σύστημα διασυνοριακού διακανονισμού, χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC), σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις επιπτώσεις των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Kommersant, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ψηφιακό ρούβλι, με τη ρωσική κεντρική τράπεζα να μελετά δύο πιθανά μοντέλα διασυνοριακού διακανονισμού.

Τα δύο μοντέλα

Το πρώτο προτεινόμενο μοντέλο βλέπει διάφορες χώρες να συνάπτουν χωριστές διμερείς συμφωνίες με τη Ρωσία για να ενσωματώσουν τα συστήματα CBDC τους.

Ολοταχώς προς το ψηφιακό ρούβλι «με το βλέμμα» στο Πεκίνο

Κάθε συμφωνία θα συνάπτεται για να διασφαλίζεται ότι η μετατροπή και η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των χωρών είναι σύμφωνες με τους κανόνες των συμφωνιών.

Το δεύτερο, πιο περίπλοκο μοντέλο προτείνει μια ενιαία πλατφόρμα που μοιάζει με κόμβο για τη Ρωσία για αλληλεπίδραση με άλλες χώρες, μοιράζοντας κοινά πρωτόκολλα και πρότυπα για τη διευκόλυνση των πληρωμών μεταξύ των συνδεδεμένων χωρών.

Ο Ρόμαν Προκόροφ, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Χρηματοοικονομικών Καινοτομιών (AFI) γνωμοδότησε ότι το πρώτο μοντέλο ήταν πιο απλό στην εφαρμογή αλλά λιγότερο ελπιδοφόρο για διμερείς αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χωρών. Η άλλη επιλογή ήταν πιο «προηγμένη» και θα μπορούσε, σύμφωνα πάντα με τον Προκόροφ να εφαρμοστεί αρχικά ένα αμφίδρομο σύστημα, με την Κίνα ως τον πιο πιθανό εταίρο, δεδομένης της «τεχνολογικής και πολιτικής ετοιμότητάς της».

Ωστόσο, άλλοι πιστεύουν ότι το παιχνίδι CBDC της Ρωσίας δεν θα παρεμποδιστεί από την τεχνολογία, αλλά μάλλον από την πολιτική.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών της Ρωσίας, Alexey Voylukov, δήλωσε ότι η εισαγωγή ενός ψηφιακού ρουβλίου δεν θα αλλάξει ή θα βελτιώσει την παγκόσμια πολιτική κατάσταση της Ρωσίας και ότι οι δοκιμές για την πλατφόρμα CBDC μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με χώρες που είναι φιλικές με τη ρωσική κυβέρνηση και τεχνολογικά έτοιμες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News