Το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη θα πρέπει να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς ο πληθωρισμός μόλις έχει υποχωρήσει εκ νέου σε μονοψήφια νούμερα, ανέφερε σήμερα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ..

«Τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά και με σταθερό ρυθμό για να φτάσουν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας 2%,» είπε χαρακτηριστικά η κ. Σνάμπελ, μιλώντας σε συνέδριο της Riksbank στη Στοκχόλμη, που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Στέφαν Ίνγκβες, ο οποίος πρόσφατα τερμάτισε μια 17ετή θητεία ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας..

«Ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει από μόνος του», τόνισε.

Σνάμπελ: Δεν ήρθε η ώρα να φρενάρουμε τις αυξήσεις επιτοκίων

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός ανήλθε σε ιστορικά υψηλά για την ζώνη του ευρώ τους τελευταίους μήνες, έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, ωστόσο οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ , οι οποίοι επί μήνες στην αρχή του περασμένου έτους μιλούσαν για «παροδικό» φαινόμενο, τώρα συντηρούν την επιθετική ρητορική τους, και προαναγγέλλουν  περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια.

Τη θέση του αυτή έρχεται να ενισχύσει σήμερα έκθεση της Goldman Sachs, η οποία προβλέπει ότι παρά τη σημαντική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής η ευρωζώνη θα αποφύγει τελικά την ύφεση φέτος.

Η πράσινη μετάβαση

Επίσης, η κ. Σνάμπελ αντέκρουσε τις αιτιάσεις ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού περιπλέκει την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης καθιστώντας τις απαραίτητες επενδύσεις ακριβότερες.

«Ενώ ένα υψηλότερο κόστος πίστωσης θα κάνει τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πράσινων τεχνολογιών πιο ακριβή, θα ήταν παραπλανητικό να χρησιμοποιηθούν τα υψηλότερα επιτόκια ως αποδιοπομπαίος τράγος για περαιτέρω καθυστέρηση στην πράσινη μετάβαση», είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενη δύο λόγους:

  • Πρώτον, η έγκαιρη αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών παρέχει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η πράσινη μετάβαση μπορεί να ευδοκιμήσει βιώσιμα.
  • Και δεύτερον, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ταχεία απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα παραμένει η έλλειψη προόδου από τις κυβερνήσεις στην εφαρμογή προηγούμενων δεσμεύσεων για το κλίμα.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να παραμείνουν πρωτοπόροι στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Με την προώθηση των πράσινων τεχνολογιών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα ενισχύσουν την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας και ως εκ τούτου θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα» υπογράμμισε.

Τόνισε επίσης ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει ότι όλες οι ενέργειες νομισματικής πολιτικής μας ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ο Σνάμπελ επεσήμανε επίσης μια πιθανή αλλαγή στάσης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ μπορεί να συμβάλει στην πράσινη οικονομία. Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δεσμευτεί στο παρελθόν να λάβουν υπόψη περιβαλλοντικά πρότυπα κατά την επανεπένδυση ωρίμανσης εταιρικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, επί του παρόντος δεν ανταλλάσσουν περιουσιακά στοιχεία που εκδίδονται από ρυπογόνες βιομηχανίες με καθαρότερες επιλογές.

«Εάν απουσιάζει οποιαδήποτε επανεπένδυση, θα πρέπει να εξεταστεί ο ενεργός ανασχηματισμός του χαρτοφυλακίου προς πιο οικολογικούς εκδότες», διευκρίνισε.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ συνεδριάζει εκ νέου στις 2 Φεβρουαρίου με τις αγορές να προβλέπουν μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού κάποιοι τάσσονται υπέρ μικρότερη αύξησης της τάξης των 25 μ.β.

Τα γεράκια της ΕΚ

Πρόσφατα η Σνάμπελ, η ηγετική φωνή στο στρατόπεδο των γερακιών της ευρωπαϊκής τράπεζας, άνοιξε την πόρτα για αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων ακόμη περισσότερο από ό,τι αναμένει η αγορά, εάν το απαιτήσει η προοπτική του πληθωρισμού.

«Το αν θα χρειαστεί να πάμε ακόμα υψηλότερα από αυτό θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές προοπτικές για τον πληθωρισμό», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα επικεντρωθεί στις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και όχι στις τρέχουσες μετρήσεις και διαπίστωσε μικρό κίνδυνο να αυξήσει υπερβολικά το κόστος δανεισμού επί του παρόντος, δεδομένου ότι τα πραγματικά επιτόκια εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλά.

Τρεις κορυφαίοι Ιταλοί υπουργοί επέκριναν την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ, η οποία εκτίναξε στα ύψη το κόστος δανεισμού για την Ιταλία που είναι φορτωμένη με χρέη.

Η Σνάμπελ είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις.

«Μπορούμε να περιμένουμε έντονες αντιδράσεις και πρέπει να το αντέξουμε», είπε στη συνέντευξη. «Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που οι κεντρικές τράπεζες είναι ανεξάρτητες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή