Αντικρούοντας τις εκκλήσεις πολλών συναδέλφων της για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να αποφευχθεί η ύφεση, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, είπε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ, αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το πληθωριστικό ράλι, αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης -ποσοστό ρεκόρ- στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της, αλλά έκτοτε δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν να μπει φρένο στις επιθετικές αυξήσεις.

Διαβάστε επίσης – ΕΚΤ και FED: Το μεγάλο στοίχημα του Δεκεμβρίου

Ωστόσο, η Σνάμπελ, η φωνή με τη μεγαλύτερη επιρροή στο στρατόπεδο των γερακιών, είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πρόωρο και θα μπορούσε ακόμη και να αποδειχθεί αντιπαραγωγικό.

«Τα εισερχόμενα δεδομένα μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι το περιθώριο για επιβράδυνση του ρυθμού προσαρμογών των επιτοκίων παραμένει περιορισμένο, ακόμη και όταν πλησιάζουμε τις εκτιμήσεις για το «ουδέτερο» επιτόκιο», είπε σε εκδήλωση στο Λονδίνο.

«Ο εξαιρετικά μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας που περιβάλλει τέτοιες εκτιμήσεις υποδηλώνει ότι δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως κριτήριο για να ενημερώσουν τον κατάλληλο ρυθμό προσαρμογών των επιτοκίων. Αντίθετα, η πολιτική πρέπει να παραμείνει εξαρτημένη από τα δεδομένα».

Διαβάστε επίσης: Ξέρουν τι κάνουν;

Προσδοκίες

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Αυστριακός Robert Holzmann, επίσης από το στρατόπεδο των γερακιών, υποστήριξε μια περαιτέρω αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, αλλά ο Ολλανδός Klaas Knot και ο Γερμανός Joachim Nagel φάνηκαν ανοιχτοί σε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης, κάτι που φαίνεται να υποστηρίζουν και οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Μιλώντας στο Μιλάνο λίγο πριν από την Σνάμπελ, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος είπε ότι η επόμενη κίνηση θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν αναμένει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αυξηθεί πολύ περισσότερο. Τον Οκτώβριο έφτασε στο 10,6%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ζώνης του ευρώ δηλώνουν απερίφραστα ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω, αλλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν πλήρως για τον τελικό προορισμό ή τον ρυθμό αύξησή τους, όπως έδειξαν και τα πρακτικά τις τελευταίας συνεδρίασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή