Στα ύψη είναι το αίσθημα της ανησυχίας για τον πληθωρισμό ο οποίος -μπορεί να καταγράφει αποκλιμακωση- παραμένει σε υψηλά επίπεδα άνω του 7% και δεν πρόκειται να υποχωρήσει κάτω από 3% πριν το 2024. Οι εκλογές όμως θα δώσουν άλλο τόνο στο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα καθώς αυξάνεται η προσδοκία για έξτρα παροχές. Καθώς η χώρα εισέρχεται σε προεκλογικούς ρυθμούς ενδέχεται  σημαντική βελτίωση στον δείκτη κλίματος.

Έρευνα

Αυτή η  βελτίωση καταγράφεται συστηματικά σε όλες σχεδόν τις εκλογικές χρονιές, από το 1981, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις προεξοφλούν σειρά μέτρων που θα τους ευνοήσουν, πρόσκαιρα ή μετεκλογικά. Ερευνα του ΙΟΒΕ δείχνει σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, αλλά από την άλλη δείχνει επιδείνωση των προσδοκιών σε εμπόριο και ιδιωτικές κατασκευές. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στις 104,3 μονάδες έναντι 101,4 μονάδων τον Νοέμβριο, σε μία από τις υψηλότερες επιδόσεις των τελευταίων 9 μηνών.

Αυξήθηκε στις 104,3 μονάδες ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Δεκέμβριο

Αβεβαιότητες

Τονιζει οτι οι αβεβαιότητες σχετικά με τον πληθωρισμό και στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον παραμένουν ισχυρές, όμως, φαίνεται πως έχουν ενσωματωθεί στις προσδοκίες σε μεγάλο βαθμό και σταδιακά εντός της χρονιάς αναμένεται εξασθένισή τους. Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, καθώς εισερχόμαστε σε προεκλογικό περιβάλλον, μπορεί να αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση στον δείκτη κλίματος.

Τα εισοδήματα και ο πλούτος των Ελλήνων σε αριθμούς

Το κυβερνητικό σχέδιο

Η κυβέρνηση στρώνει το χαλί για  ένα νέο κύκλο παρεμβάσεων και ελαφρύνσεων και το οικονομικό επιτελείο έχει αφήσει  ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα. Οι αποφάσεις δεν αναμένονται νωρίτερα από τον Φεβρουάριο. Διότι τότε θα υπάρχουν τα τελικά στοιχεία για την πορεία του 2022 και το πρώτους μήνες του 2023. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει πως θα μοιράσει το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022, το οποιο θα μεταφερθεί το 2023.

Έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023 μπορεί να δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό απόθεμα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ και αναλόγως πότε θα διενεργηθούν οι εκλογές να δοθεί το σήμα για νέες παρεμβάσεις.

Μέτρα στήριξης

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 περιλαμβάνει, ήδη,  μέτρα στήριξης και ελαφρύνσεις 4,2 δισ. ευρώ που ενδεχομένως να φθάσουν και τα 5,2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις εξελίξεις στις ενεργειακές τιμές. Το κρατικό πουγκί έχει, επίσης, προβλέψεις έξτρα δαπανών 1 δισ. ευρώ για το 2023, το οποίο αφορά έκτακτα μέτρα κατά της ακρίβειας. Εφόσον οι εν λόγω πόροι δεν καταναλωθούν όλοι στο ενεργειακό κόστος (λόγω της πτώσης των τιμων διεθνώς) δημιουργείται  ένα σοβαρό σενάριο για νέες μόνιμες ή και έκτακτες παροχές του χρόνου, με κατεύθυνση τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους. Υπολογίζεται πως θα μπορούσαν να περισσέψουν κοντά στα 600-700 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες