Δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες στις συμφωνίες εξαγωγών οι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου παρά τις δυτικές κυρώσεις και το πλαφόν, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις εταιρείες, έχει ολοκληρωθεί  η κατάρτιση των συμβάσεων του Φεβρουάριου και σε γενικές γραμμές οι εταιρείες δεν μας μεταφέρουν ότι έχουν προβλήματα», είπε ο Νόβακ  κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Επεσήμανε όμως ότι το κύριο πρόβλημα για το ρωσικό πετρέλαιο είναι η υψηλή έκπτωση σε σχέση με τους διεθνείς δείκτες αναφοράς καθώς και η αύξηση του κόστους μεταφοράς.

Ρωσία: Οι νέες κυρώσεις θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στην ΕΕ

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου έχει δείξει μέχρι στιγμής ανθεκτικότητα απέναντι στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση πριν από ένα μήνα. Ως απάντηση ο Ρώσος πρόεδρος απαγόρευσε με διάταγμα την πώληση αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων στις χώρες που υιοθετούν το πλαφόν.

Το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται παραδοσιακά με έκπτωση σε σχέση με τους διεθνείς δείκτες αναφοράς, όπως το Brent. Η έκπτωση, έχει διευρυνθεί μετά την επιβολή των κυρώσεων και τώρα ανέρχεται σε περίπου 25-30 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με το Brent.

«Ελπίζω όμως ότι η κατάσταση θα είναι προσωρινή. Η έκπτωση θα πρέπει να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, όπως συνέβη το 2022», σημειώνει ο Νόβακ.

Ο Πούτιν, ο οποίος υποστηρίζει εδώ και καιρό την ιδέα της αντιστροφής των διαφορών των τιμών υπέρ του ρωσικού πετρελαίου είπε στον Νόβακ ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα πρέπει να υποφέρει ως αποτέλεσμα της έκπτωσης.

Σταθερή οικονομία

Αισιόδοξος για την πορεία της ρωσική οικονομίας εμφανίστηκε ο Πούτιν. «Μπορούμε να δηλώσουμε με βεβαιότητα ότι το χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα της χώρας, η οικονομία στο σύνολό της, βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και αναπτύσσεται ενεργά» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και συνέχισε «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτοί οι ρυθμοί θα διατηρηθούν και το 2023».

Ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ παρουσιάσε τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, όποιος διαμορφώθηκε στο 11.9% το 2022. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του στο τέλος του πρώτου τριμήνου αναμένεται να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα και στο τέλος του δεύτερου τριμήνου να βρεθεί κάτω του στόχου του 4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αργεντινή: Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,8%, αλλά πλέον γίνεται αισθητή η ύφεση
Διεθνή |

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή που βυθίζεται πλέον στην ύφεση

«Καθώς οι μισθοί δεν ακολουθούν τον πληθωρισμό, είναι σαν να μη βλέπουμε καμία αλλαγή» λέει εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στην Αργεντινή όπου πλέον έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η ύφεση.