Μικτά μηνύματα δίνουν στις αγορές τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους αναλυτές να προσπαθούν ακόμα να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve.

Γιατί μπορεί ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο να μειώθηκε , ανοίγοντας τον δρόμο για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, ωστόσο τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας δείχνουν ότι η αγορά εργασίας παρέμεινει ισχυρή, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Εν μέσω αυτών η Wall Street παραμένει μπερδεμένη

«Αν και όλα τα στοιχεία συμβαδίζουν με τις προσδοκίες, οι μετοχές εξακολουθούν να είναι απογοητευμένες επειδή οι άνθρωποι περίμεναν μια έκθεση CPI κάτω των προσδοκιών, και αυτό δεν συνέβη», σχολίασε ο Zhiwei Ren, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Penn Mutual Asset Management.

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Το στοιχείο που ανησυχεί ακόμα τη Fed

Το εύκολο μέρος

«Το εύκολο μέρος της μείωσης του πληθωρισμού μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη – ο πληθωρισμός των αγαθών μειώνεται, οι τιμές των εμπορευμάτων πέφτουν», δήλωσε από την πλευρά της στο Bloomberg TV η Priya Misra, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια παγκόσμιας κλίμακας στην TD Securities. «Το πολύ πιο δύσκολο κομμάτι είναι να μειωθεί ο πληθωρισμός των υπηρεσιών στο 2%».

«Το πρόβλημα με τους αριθμούς για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ είναι ότι οι αγορές είχαν σερφάρει σε ένα κύμα αισιοδοξίας ότι οι τιμές θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμα περισσότερο. Και όταν χώνεις το βλέμμα λίγο περισσότερο κάτω από την κουκούλα, είναι ξεκάθαρο ότι μεγάλο μέρος της πτώσης οφείλεται στην πτώση των τιμών στην αντλία».

«Οι αγορές είναι πιθανό να δυσκολευτούν να καταλάβουν πώς να αντιδράσουν στα σημερινά νούμερα, επειδή, παρόλο που ο τίτλος είναι καλός, υπάρχουν ακόμα μεγάλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, κυρίως οι συνεχείς αυξήσεις στο κόστος της τροφής και της στέγης, αλλά και των υπηρεσιών. Και όταν αυτά συνδυαστούν με τα πιο πρόσφατα δεδομένα των θέσεων εργασίας, υπάρχουν πολλά για να μας μπερδεύουν».

«Η αγορά προεξοφλούσε ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο για τον ΔΤΚ τις προηγούμενες ημέρες. Οι αριθμοί έφτασαν ακριβώς στο επίπεδο των προσδοκιών. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος της αισιοδοξίας στις αγορές μπορεί να εκτονωθεί τόσο σε μετοχές όσο και σε σταθερό εισόδημα», εκτιμά από την πλευρά της στο Bloomberg, η Μαρία Βασάλου, Co-chief Investment Officer λύσεων πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην Goldman Sachs Asset Management και προσθέτει: «Ενώ μια αύξηση 25 bps στην επόμενη συνεδρίαση της Fed εξακολουθεί να παίζει, η ισχυρή στεγαστική αγορά στον πυρήνα του ΔΤΚ και οι αξιώσεις ανεργίας υποστηρίζουν το σενάριο μιας αύξησης 50 bps στην επόμενη συνεδρίαση. Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για τις αγορές είναι το τελικό επιτόκιο της Fed, όχι τόσο ο ρυθμός των αυξήσεων. Καθώς πλησιάζουμε στον τερματικό ρυθμό, ο ρυθμός των αυξήσεων πρέπει να επιβραδυνθεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής