Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Federal Reserve, τα οποία έδειξαν ότι η ανησυχία για τις τιμές παραμένει έντονη, ανώτατο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συντάσσεται με τη γραμμή αυτή, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμα κορυφωθεί.

Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η αναπληρώτρια επικεφαλής του ΔΝΤ Γκίτα Γκόπιναθ καλεί την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων φέτος παρά την πρόσφατη συγκράτηση του πληθωρισμού, διατηρώντας επί της ουσίας μία από τις πιο επιθετικές εκστρατείες σύσφιγξης της πολιτικής στην ιστορία της Fed.

«Αν δείτε τους δείκτες στην αγορά εργασίας και κάποιες σημαντικές συνιστώσες του πληθωρισμού, όπως ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, νομίζω ότι είναι σαφές ότι δεν έχουμε στρίψει ακόμα τη γωνία για τον πληθωρισμό», είπε, προσθέτοντας ότι η συμβουλή του ταμείου προς η Fed είναι «να παραμείνει σε αυτήν την τροχιά».

Federal Reserve: Το «αυστηρό» μήνυμα στις αγορές

Συνέχιση της σύσφιγξης

Τα σχόλια από την αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο έρχονται μετά από μια σειρά δεδομένων που υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες οικονομίες μπορεί να κορυφώθηκε, καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν από τα πρόσφατα υψηλά και το κόστος αγαθών όπως οι οικιακές συσκευές και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αρχίζει να μειώνεται.

Η κύρια ανησυχία της Γκόπιναθ είναι η συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, η οποία κατά μέσο όρο προσθέτει περίπου 400.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα. Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά και η οξεία έλλειψη εργαζομένων βοήθησε στο να αυξηθούν οι μισθοί σε επίπεδο πολύ υψηλό, που αποτελεί τροχοπέδη για να πετύχει η Fed τον στόχο της για πληθωρισμό 2%.

Η Γκόπιναθ είπε επίσης ότι είναι «σημαντικό» για την κεντρική τράπεζα να «διατηρήσει περιοριστική νομισματική πολιτική» μέχρι να υπάρξει μια «πολύ σίγουρη, διαρκής πτώση του πληθωρισμού» που θα είναι εμφανής στους μισθούς και τους τομείς που δεν σχετίζονται με τα τρόφιμα ή την ενέργεια.

Παρά τους φόβους ορισμένων αναλυτών ότι η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια πολύ επιθετικά, η αξιωματούχος του ΔΝΤ είπε ότι είναι «δύσκολο» να υποστηρίξει κανείς ότι οι τραπεζίτες έχουν αυστηροποιήσει υπερβολικά την νομισματική πολιτική.

Υποστήριξε επίσης, ότι το επιτόκιο αναφοράς της Fed θα πρέπει να ανέβει σε περίπου 5% και να παραμείνει εκεί καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τις τελευταίες προβλέψεις «dot plot» από αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Για την Κίνα

Αναφορικά με την Κίνα, υπογράμμισε ότι η οικονομία της θα υποφέρει σημαντικά στο εγγύς μέλλον καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενες νοσηλείες και θανάτους λόγω COVID και προειδοποίησε ότι η επιβράδυνση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη. Μια ανάκαμψη είναι πιθανή αργότερα φέτος, ωστόσο, καθώς η κινεζική ζήτηση ανακάμπτει, πρόσθεσε.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος του ταμείου, δήλωσε την Κυριακή ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα πληγεί από ύφεση φέτος, συμπεριλαμβανομένου του μισού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη αυτόν τον μήνα, αλλά η Γκόπιναθ ερωτηθείσα σχετικά είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει τις αναθεωρήσεις. Υπάρχει ένας «πολύ στενός δρόμος» για τις ΗΠΑ να αποφύγουν την ύφεση φέτος, πρόσθεσε.

Εκτίμησε επίσης, ότι η νομισματική σύσφιγξη στην Ευρώπη θα διαρκέσει περισσότερο από εκείνη της Fed, καθώς οι αξιωματούχοι παλεύουν με την ενεργειακή κρίση που προκαλείται από τον πόλεμο.

«Κοιτάμε καλά το 2024 προτού αρχίσουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να πλησιάζει τον στόχο [2 τοις εκατό] της ΕΚΤ», είπε, προσθέτοντας ότι η δημοσιονομική στήριξη που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής θα παρατείνει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή