Επίθεση κατά της Σουηδίας αναφορικά με τον Nord Stream εξαπέλυσε η Μόσχα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε ότι άρνηση της Σουηδίας να κοινοποιήσει πληροφορίες σχετικά με τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream γεννά ερωτηματικά και η απόκρυψη των αποτελεσμάτων της έρευνας σημαίνει ότι «οι σουηδικές αρχές κάτι κρύβουν».

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Σουηδία ανέφερε ότι κοντά στις τοποθεσίες των εκρήξεων στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μεγάλη δολιοφθορά».

Nord Stream: Τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας

«Κάτι κρύβουν»

Η Ζαχάροβα επέκρινε την άρνηση της Σουηδίας να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τα πορίσματα της έρευνας με τη Ρωσία και πρόσθεσε ότι «Ρώσοι εμπειρογνώμονες κατά τη διάρκεια μιας αντικειμενικής έρευνας μπορεί να καταλήξουν σε δυσάρεστα συμπεράσματα και, τελικά, να αποκαλύψουν στο κοινό την άσχημη αλήθεια για το ποιος διέπραξε αυτές τις πράξεις δολιοφθοράς και τρομοκρατικών επιθέσεων»

«Η απόκρυψη των γεγονότων είναι απόδειξη του προφανούς: οι σουηδικές αρχές κρύβουν κάτι», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Πέρυσι, η Ρωσία κατηγόρησε το Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου ότι συμμετείχε στις εκρήξεις που έθεσαν εκτός λειτουργίας τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ερευνούν από κοινού το περιστατικό με τους αγωγούς φυσικού αερίου που κατασκευάστηκαν για να μεταφέρουν ρωσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο Nord Stream 2 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία αφού η Γερμανία απέσυρε τη διαδικασία πιστοποίησης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία, από την πλευρά της, έκλεισε επ’ αόριστον τον Nord Stream 1 στις αρχές Σεπτεμβρίου, ισχυριζόμενη αδυναμία επισκευής αεριοστροβίλων λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Οι πρώτες πληφορίες

Η έρευνα που διεξάγεται εδώ και μήνες δεν αμφισβητεί ότι πρόκειται για σαμποτάζ και κατά πάσα πιθανότητα με την εμπλοκή κρατικού παράγοντα, ωστόσο δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο ότι πίσω από τη δολιοφθορά βρίσκεται η Ρωσία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Τhe Washingtonpost, τον περασμένο μήνα, που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους και μέλη των μυστικών υπηρεσιών από εννέα χώρες, «δεν υπάρχει καμία απόδειξη σε αυτό το σημείο ότι η Ρωσία ήταν πίσω από το σαμποτάζ».

Αυτοί είναι οι κερδοσκόποι του φυσικού αερίου – Αποκαλυπτική μελέτη για την έκρηξη των τιμών

Καμία ένδειξη από τις ΗΠΑ

Ορισμένοι από αυτούς, έφτασαν στο σημείο να πουν ότι δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Άλλοι που εξακολουθούν να θεωρούν τη Ρωσία ως κύριο ύποπτο δήλωσαν ότι η απόδοση της ευθύνης -σε οποιαδήποτε χώρα- μπορεί να είναι αδύνατη.

Και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν επικοινωνίες Ρώσων αξιωματούχων και στρατιωτικών δυνάμεων, δεν έχουν μέχρι στιγμής κάποιο στοιχείο που να «δείχνει» τη Ρωσία.

Τα δεδομένα της έρευνας

Δεδομένου του σχετικά μικρού βάθους των κατεστραμμένων αγωγών – περίπου 80 μέτρα στο σημείο της μίας έκρηξης – θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πολλούς τρόπους επίθεσης, ενδεχομένως με τη χρήση υποβρύχιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή με τη βοήθεια πλοίων επιφανείας, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο κατάλογος των υπόπτων δεν περιορίζεται μόνο σε χώρες που διαθέτουν επανδρωμένα υποβρύχια ή τεχνογνωσία κατεδάφισης σε μεγάλα βάθη.

Οι διαρροές σημειώθηκαν στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας. Τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να χαρτογραφήσουν ποια πλοία βρίσκονταν στην περιοχή τις ημέρες πριν από τις εκρήξεις, με την ελπίδα να περιορίσουν το φάσμα των υπόπτων.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή η ποσότητα εκρηκτικών υλών δείχνει κρατικό παράγοντα», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto σε συνέντευξή του αυτό το μήνα. «Δεν είναι απλά ένας μεμονωμένος ψαράς που αποφασίζει να τοποθετήσει τη βόμβα εκεί. Είναι πολύ επαγγελματικό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια