Με θετικό τρόπο «βλέπει» η Morgan Stanley την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες. Ο οίκος εκτιμά, σε έκθεσή του ότι θα υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας του κλάδου σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, αν και βραχυπρόθεσμα θα ασκηθούν πιέσεις στις τιμές των μετοχών τους.

Το ΤΧΣ ανακοίνωσε το σχέδιο στρατηγικής του 2023-2025 για τις εκποιήσεις των μετοχών που κατέχει επί των ελληνικών τραπεζών, σε συνέχεια της έγκρισης από το Υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο καθορίζει το πλαίσιο που θα ακολουθήσει το ΤΧΣ και θα χρησιμοποιήσει προκειμένου να εκποιήσει τις συμμετοχές του στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα), με το ΤΧΣ να κατέχει σήμερα αντίστοιχα ποσοστά ύψους 9%, 1,4%, 27% και 40%.

ΤΧΣ: «Πράσινο φως» από υπουργείο Οικονομικών για στρατηγική αποεπένδυσης από τράπεζες

Αξίζει να σημειωθεί πως η Morgan Stanley σημειώνει πως η έγκριση της στρατηγικής αποεπένδυσης υποδηλώνει πρόοδο, αλλά δεν υπάρχει περαιτέρω σαφήνεια ως προς το χρονοδιάγραμμα, δεδομένου του χρονικού πλαισίου που θέτει το τέλος του 2025 για την ολοκλήρωση των αποεπενδύσεων. Σημάδια προόδου προς την αποεπένδυση του μεριδίου του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα υπερπροσφορά τραπεζικών μετοχών στην αγορά, όπως τονίζει ο οίκος. Ωστόσο, θεωρεί πως η αποεπένδυση θα είναι τελικά θετική για τον κλάδο, καθώς θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Τα μοντέλα αποεπένδυσης

Η Morgan Stanley αναφέρεται και στα πιθανά μοντέλα αποεπένδυσης που θα ακολουθήσει το Ταμείο, όπως η πώληση στην αγορά και η ιδιωτική πώληση, σημειώνοντας πως η αποεπένδυση θα προσφέρει οφέλη στην ελληνική οικονομία. Αυτό, με τη σειρά του, θα βοηθήσει και την αποτελεσματικότητα του ελληνικού Χρηματιστηρίου, μέσω περισσότερων ευκαιριών ξένων άμεσων επενδύσεων στον τραπεζικό τομέα.

Η διαδικασία αποεπένδυσης πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2025. Σύμφωνα με το ΤΧΣ, η απόφαση για την αποεπένδυση από τις τράπεζες έρχεται στο πλαίσιο της προόδου που έχουν επιτύχει οι οντότητες για την «αντιμετώπιση των αδυναμιών» και την επίτευξη βιώσιμης κερδοφορίας. Επιπλέον, η αποεπένδυση θα προσφέρει οφέλη στην ελληνική οικονομία μέσω της αύξησης του ποσοστού των μετοχών που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την εγχώρια κεφαλαιαγορά, τη ρευστότητα και την αποτελεσματικότητα, μέσω περισσότερων ευκαιριών για άμεσες ξένες επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα αλλά και την επίδειξη προόδου προς την αποκατάσταση του τραπεζικού τομέα υπό πλήρως ιδιωτική ιδιοκτησία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης
Green |

Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης

Στο πλαίσιο της τελετής παρουσιάστηκε το αντικείμενο του έργου και οι αναπτυξιακές επιπτώσεις του από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Φαιστού και την THALIS που είναι ο ανάδοχος.