Το «πράσινο φως» έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να προχωρήσει -από τη νέα χρονιά- στη στρατηγική αποεπένδυση από τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή του ανέρχεται σήμερα σε: 40% στην Εθνική Τράπεζα, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και 1,4% στη Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για τη διάθεση ποσοστών σε Εθνική Τράπεζα  και τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις Εθνική και Πειραιώς θα προκριθεί η λύση του διαγωνισμού, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος, συμπεριλαμβανομένων του κρατικού Fund της Σαουδικής Αραβίας που ενδιαφέρεται για έως και το 20% της πρώτης και του ION Group που έχει υποβάλλει οικονομική προσφορά για το 27% της δεύτερης, θα μπορεί να καταθέσει την πρότασή του.

Το timing

Η αλήθεια είναι πως τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον για τον εγχώριο κλάδο είναι αυξημένο, λόγω των προοπτικών επιστροφής του σε υψηλή και διατηρήσιμη κερδοφορία και δεδομένου του ευνοϊκότερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Τράπεζες: Περισσότερες και ισχυρότερες στην Ελλάδα από το 2023

Γι΄ αυτό το λόγο εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου πως είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν οι σχετικές συναλλαγές.

Όπως υποστηρίζει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα μετά από την υπεδεκαετή κρίση έχουν καταστεί ξανά ελκυστικά.

Με καθαρούς ισολογισμούς μετά το κύμα τιτλοποιήσεων και πωλήσεων κόκκινων δανείων της τελευταίας τριετίας, ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, τόσο με εκδόσεις νέων μετοχών και ομολόγων, όσο και με τις κινήσεις μετασχηματισμού τους και ρευστότητα υπεραρκετή για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, είναι πλέον σε θέση να πετύχουν υψηλή και διατηρήσιμη κερδοφορία.

Ταυτόχρονα, δραστηριοποιούνται σε ένα καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στην υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχει η προοπτική για επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα για το ελληνικό δημόσιο από το 2023, αλλά και για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πιστωτικής επέκτασης την επόμενη 5ετία, με την υποστήριξη των αναπτυξιακών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις