
Ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο έτρεξε με ρυθμό 7,2% όπως έδειξαν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη, καταγράφοντας επιβράδυνση για τρίτο διαδοχικό μήνα και για πέμπτο μήνα στους τελευταίους έξι. Με εξαίρεση τον Σεπτέμβριο όταν ο δείκτης των τιμών καταναλωτή αναρριχήθηκε σχεδόν στο υψηλό έτους (12,1% τον Ιούνιο) στο 12%, από τον περασμένο Ιούνιο η πορεία του είναι πτωτική.
Οι εκτιμήσεις στα μέσα της περυσινής χρονιάς ότι η κορύφωση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο είχε συντελεσθεί, μοιάζουν να βγαίνουν αληθινές καθώς η επιβράδυνση παρατηρείται σε όλο τον κόσμο.
Μπορεί σε ετήσια βάση και σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021 οι συγκρίσεις των τιμών να μην στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα, όμως μια πιο προσεκτική εξέταση για το πώς κινήθηκαν οι τιμές εν συγκρίσει με τον Νοέμβριο του 2022 δίνει μια άλλη εικόνα.
Η ακρίβεια «γονατίζει» τους Έλληνες – Τι συμβαίνει στην Ευρώπη [γραφήματα]
Ειδικότερα και πάντα βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, σε εννέα βασικές ομάδες προϊόντων οι τιμές υποχώρησαν. Αυτές περιλαμβάνουν αφενός τα τρόφιμα με τα «Καλάθι του νοικοκυριού» να έχει μεγάλη συνεισφορά σε αυτό, αφετέρου το πετρέλαιο θέρμανσης με την επιδότηση στην αντλία της κυβέρνησης να συμβάλει στην αποκλιμάκωση αυτή. Στην τελική «αναμέτρηση», στις βασικές ομάδες προϊόντων η ζυγαριά γέρνει υπέρ αυτών των οποίων οι τιμές αυξήθηκαν, καθώς ο αριθμός ανέρχεται στα 12 έναντι εννέα εκείνων που είδαν τις τιμές τους να υποχωρούν.
Πιο αναλυτικά, η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση τον περασμένο μήνα και σε σχέση με το Νοέμβριο του 2022 καταγράφηκε στις τιμές αεροπορικών εισιτηρίων της τάξεως του 12,2%. Ακολουθεί το πετρέλαιο θέρμανσης με την τιμή του να υποχωρεί κατά 11,8% και πιο πίσω βρέθηκαν τα καύσιμα και λιπαντικά με μια μείωση της τιμής του κατά 8,9%.
Στη συνέχεια εισέρχονται στη λίστα τα νωπά φρούτα με τις τιμές τους να αποδυναμώνονται κατά 6,1%, ακολουθούμενες από τις τιμές κρατήσεων σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία οι οποίες τον Δεκέμβριο ήταν χαμηλότερες κατά 5,6% σε σχέση με τον Νοέμβριο.
Σε σχετικά πιο μακρινή απόσταση βρέθηκαν οι τιμές των αλκοολούχων τιμών (μη σερβιριζόμενων) καθώς υποχώρησαν κατά 2,2% και σε απόσταση «αναπνοής» στο -2,1% έπονται οι τιμές των νωπών λαχανικών. Κατά 1,5% χαμηλότερα κινήθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου και κατά 0,6% των καινούργιων αυτοκινήτων.
Απόρροια της αποκλιμάκωσης των τιμών είναι ότι σε μηνιαία βάση δηλαδή συγκρινόμενος ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο του 2022 με τον Νοέμβριο του ίδιου έτους να καταγράψει αρνητικό ρυθμό μεταβολής στο -0,5%.
Να σημειωθεί για άλλη μία φορά, ότι αν η μεταβολή του δείκτη των τιμών καταναλωτή συγκρίνεται σε ετήσια βάση τότε η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Αυτή η βάση δείχνει ότι η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 50% και οι τιμές των τροφίμων κατά 15,5%.
Αυτό που μένει είναι, ότι ο πληθωρισμός «χαιρέτησε» το 2022 καταγράφοντας τον Ιανουάριο ρυθμό 6,2% και το αποχαιρετάει από το 7,2%. Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως τον Ιούνιο η πορεία του ήταν σταθερά ανοδική. Έκτοτε και με εξαίρεση τον Σεπτέμβριο έχει μπει σε πτωτική τροχιά. Σίγουρα πάντως η ακρίβεια, είναι ένα φαινόμενο που θα χρειασθεί αρκετό καιρό να εκλείψει και θα δηλώνει παρούσα και το 2023.


Latest News

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πώς μπορεί να «φουσκώσει» ο κρατικός κουμπαράς – Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα;
Τα εμπόδια και οι ευκαιρίες για να αυξηθεί το πλεόνασμα – Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει κοινωνικό μέρισμα

Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 και 2026 - Νέες προβλέψεις από 25 οίκους
Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι προβλέψεις της Focus Economics κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης