Η οικονομία της Γερμανίας πιθανότατα παρέμεινε στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2022, αμβλύνοντας τους φόβους ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχουν προκαλέσει ύφεση.

Για το σύνολο του έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% — από 2,6% το 2021 και λίγο πιο πάνω από την εκτίμηση 1,8% σε έρευνα του Bloomberg, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει συρρίκνωση 0,5% για το τέταρτο τρίμηνο.

Αυτή η επιβράδυνση ήρθε καθώς η εισβολή της Ρωσίας περιόρισε την ανάκαμψη μετά τα πρώτα κύματα της πανδημίας, αναγκάζοντας σε επώδυνες αλλαγές τις επιχειρήσεις, αλλά και την πολιτική των χωρών. Υπήρχαν μεγάλες ελπίδες καθώς ξεκίνησε το 2022 ότι η σταδιακή κατάργηση των περιορισμών λόγω Covid-19 μετά από δύο χρόνια θα κάλυπτε τη ζήτηση – το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν προβλεπόταν να εκτιναχθεί κατά 4%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πριν από 100 χρόνια: Υπερπληθωρισμός στη Γερμανία

Σκληρή πραγματικότητα

Όμως, μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, η χρονιά έκλεισε με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να αντιμετωπίζει τη σκληρή πραγματικότητα ότι το οικονομικό της μοντέλο – που στηρίζεται σε φθηνές προμήθειες φυσικού αερίου από το Κρεμλίνο – χρειάζεται ευρεία επανεξέταση.

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς κατάφερε να βρει εναλλακτικές λύσεις για την ενέργεια σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τον ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα να βοηθά. Οι επιχειρήσεις, εν τω μεταξύ, αναδιοργάνωσαν τις αλυσίδες εφοδιασμού αφού η παραγωγή σε ορισμένα εργοστάσια αναγκάστηκε να σταματήσει στις πρώτες μέρες του πολέμου.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός κορυφώθηκε στο 11,6% πέρυσι και θα παραμείνει υψηλός μέχρι το 2025, παρά τα γενναιόδωρα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης.

Οι οικονομολόγοι άρχισαν να προβλέπουν μια γερμανική ύφεση από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού οι δείκτες εμπιστοσύνης έπεσαν κατακόρυφα και οι έρευνες του δείκτη μεταποίησης PMI έδειξαν ότι η παραγωγή είχε αρχίσει να μειώνεται.

Τα εργοστάσια διατηρούν την παραγωγή, παρά τη χαμηλότερη ζήτηση, ενώ εργάζονται μέσα στον μακρύ κατάλογο των παραγγελιών που έχουν καθυστερήσει λόγω  συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Προβλέψεις

Εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Volkswagen AG αναμένουν άνοδο φέτος στις πωλήσεις, σημειώνοντας τις παραγγελίες 1,8 εκατομμυρίων οχημάτων στη Δυτική Ευρώπη που θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση των κινδύνων στην παγκόσμια οικονομία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν επίσης πέσει» μετά από ήπιες θερμοκρασίες, οι οποίες οδήγησαν σε περιορισμό της κατανάλωσης. Η χώρα αναμένεται πλέον να…βγάλει τον χειμώνα χωρίς ελλείψεις, ακόμη κι αν προκύψουν πολύ χειρότερες συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg εξακολουθούν να βλέπουν το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,6% το 2023. Το Kiel Institute for the World Economy, ένα από τα κορυφαία think-tanks της χώρας, είναι πιο αισιόδοξο: Τον Δεκέμβριο, αναθεώρησε την πρόβλεψή του για φέτος σε ανάπτυξη 0,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή