Κάθε ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε μείωση των επιτοκίων έως τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς απέκλεισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει μια τέτοια κίνηση μόνο όταν κάνει την εμφάνισή της μια βαθιά ύφεση.

Ο Μάρτινς Καζάκς -επίσης υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ-, έδωσε τη δική του απάντηση στα σενάρια που θέλουν την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκιά της κατά 150 μονάδες βάσης έως το ερχόμενο καλοκαίρι (φέρνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 3,50%) και στη συνέχεια να κάνει αναστροφή πορείας μειώνοντάς τα. Οι χρηματαγορές τοποθετούνται ότι η μείωση αυτή θα αρχίσει από τα τέλη του 2023.

Στην τελευταία συνεδρίασή της η ΕΚΤ επιβράδυνε την αύξηση των επιτοκίων, προχωρώντας σε επιτοκιακή αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία οι τιμές καταναλωτή επιβραδύνθηκαν σε Ευρώπη και ΗΠΑ κι έτσι οι φωνές για μείωση των επιτοκίων έχουν αρχίσει να πληθαίνουν.

Ωστόσο ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης με δηλώσεις του στο Reuters, υποστήριξε ότι επί του παρόντος και με τον πληθωρισμό σχεδόν πέντε φορές υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%, δεν βρίσκει λογικό να μην αυξάνονται τα επιτόκια.

ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός θα ψαλιδίσει τις «μεγάλες αυξήσεις» στους μισθούς

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 9,2%, μια επιβράδυνση που προήλθε από την αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας και την εφάπαξ επιδότηση στη Γερμανία, ωστόσο οι πληθωριστικές πιέσεις δηλώνουν παρούσες με εμφατικό τρόπο.

«Θα πρέπει να δούμε μια βαθιά ύφεση και μια σημαντική αύξηση της ανεργίας προκειμένου να καταγράψει πτώση ο πληθωρισμός η οποία με τη σειρά της θα απαιτήσει μείωση των επιτοκίων. Όμως με τις υπάρχουσες μακροοικονομικές προοπτικές, κάτι τέτοιο δεν μοιάζει πιθανό», σημείωσε ο Καζάκς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ύψος των επιτοκίων πρέπει να διαμορφωθεί στο «περιοριστικό επίπεδο», ένα επίπεδο που περιορίζει την ανάπτυξη εντούτοις είναι ασαφές που οριοθετείται. Η επικρατούσα σύγκλιση στους κύκλους των οικονομολόγων είναι ότι το επίπεδο αυτό είναι υψηλότερα του 2%, από το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ επί της παρούσης.

Για το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στον δομικό πληθωρισμό από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας πρέπει να δίνεται ιδιαίτερο βάρος.

«Είναι πιθανό ο δομικός πληθωρισμός να συνεχίσει να κινείται ανοδικά ακόμη κι αν ο βασικός πληθωρισμός υποχωρήσει, εξαιτίας για παράδειγμα των διακυμάνσεων στις τιμές της ενέργειας. Κατά την άποψή μου, ο δομικός πληθωρισμός είναι επί του παρόντος η βασική μέτρηση για τις αποφάσεις».

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν και ο Ισπανός ομόλογός του Πάμπλο Ερνάντεζ ντε Ντος έχουν ταχθεί υπέρ των αυξήσεων των επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ. Από τη μεριά τους ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Σεντένο, έχει δηλώσει ότι ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων φτάνει στο τέλος του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή