Με το χαμηλότερο ποσοστό θετικής μεταβολής αναπτύχθηκε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Νοέμβριο του 2022, μια αναπάντεχη ανάπτυξη καθώς η ύφεση ήταν η κοινή παραδοχή που επικρατούσε.

Ειδικότερα σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή (ONS) το βρετανικό ΑΕΠ κατέγραψε ρυθμό +0,1% τον περασμένο Νοέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για υποχώρηση της τάξεως του 0,2%. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ONS, στο διάστημα των τριών μηνών που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο πέρυσι, η βρετανική οικονομία δεν απέφυγε τη συρρίκνωση καθώς κατέγραψε αρνητικό ρυθμό της τάξεως του 0,3%, ποσοστό σύμφωνο με τις προβλέψεις των αναλυτών

Υπενθυμίζεται ότι το γ΄ τρίμηνο του 2022 η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε και σε περίπτωση που αυτό επαναληφθεί στο τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς τότε θα έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση (δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης).

Σούνακ: Τα πέντε «θεμέλια» της Βρετανίας για το 2023

Ξεχωριστή ανακοίνωση της ONS, έδειξε ότι το εμπορικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου τον Νοέμβριο διογκώθηκε. Συγκεκριμένα το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 15,62 δισ. στερλίνες, από 12,26 δισ. στερλίνες τον Οκτώβριο κι έναντι εκτιμήσεων για έλλειμμα της τάξεως των 14,90 δισ. λιρών. Ευρείας κλίμακας επιδείνωση παρουσίασε το εμπορικό έλλειμμα με τους εταίρους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς από τα 3 δισ. στερλίνες του περασμένου Οκτωβρίου εκτινάχθηκε στα 4,67 δισ. στερλίνες τον Νοέμβριο.

Απογοητευτική η εικόνα και της μεταποίησης στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς τον Νοέμβριο του 2022 η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε στο -5,9% εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ συγκρινόμενη με τον Οκτώβριο του 2022 συρρικνώθηκε κατά 0,5%. Αρνητικούς ρυθμούς σημείωσε και η βιομηχανική παραγωγή τον ίδιο μήνα τόσο σε ετήσια (-5,1%), όσο και σε μηνιαία βάση (-0,2%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή