Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει τη Λιθουανία με τη Λετονία, αλλά δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις για επίθεση, δήλωσε η εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου της Λιθουανίας Amber Grid.

Σε βίντεο που δημοσίευσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός LRT της Λιθουανίας δείχνει μια φωτιά να μαίνεται στο σημείο της έκρηξης στην κομητεία Panevezys στη βόρεια Λιθουανία.

«Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, δεν βλέπουμε καμία κακόβουλη ενέργεια, αλλά η έρευνα θα καλύψει όλες τις πιθανές επιλογές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Amber Grid, Νεμούνας Μπίκνιους, σε συνέντευξη Τύπου.

«Λυπούμαστε για αυτό το περιστατικό στο σύστημα αγωγών φυσικού αερίου. Αρχίσαμε αμέσως να ερευνούμε τις συνθήκες του συμβάντος και να διασφαλίσουμε την παροχή φυσικού αερίου στους καταναλωτές. Ενημερώσαμε αμέσως τους κυβερνητικούς εκπροσώπους, τον Διαχειριστή Διανομής Ενέργειας (ESO) και τις αρχές της πόλης Pasvalys για την κατάσταση. Θα δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες το περιστατικό καθώς έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

Η Λιθουανία, όπως η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, συνορεύει με τη Ρωσία και βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα, όπου οι αγωγοί φυσικού αερίου Ρωσίας-Γερμανίας Nord Stream καταστράφηκαν από εκρήξεις πέρυσι.

Το πρακτορείο ειδήσεων BNS μετέδωσε ότι η αστυνομία εκκένωσε ολόκληρη την πόλη Pasvalys, που βρίσκεται στη βόρεια Λιθουανία, λόγω της κατάστασης.

«Το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή αποτελείται από δύο παράλληλους αγωγούς και τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε έναν από αυτούς», ανέφερε το SKY News.

«Την Παρασκευή, γύρω στις 5 το απόγευμα, σημειώθηκε έκρηξη στον αγωγό φυσικού αερίου Amber Grid στην περιοχή Pasvalys. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν υπάρχουν τραυματίες. Η έκρηξη σημειώθηκε μακριά από κτίρια κατοικιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διαχειριστής, τονίζοντας ότι το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή αυτή αποτελείται από δύο παράλληλους αγωγούς και τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε έναν από αυτούς.

Ο άλλος αγωγός δεν υπέστη ζημιές. Η παροχή αερίου μέσω του κατεστραμμένου αγωγού διακόπηκε αμέσως, αλλά οι καταναλωτές της περιοχής Pasvalys τροφοδοτούνται ήδη με αέριο μέσω του παρακείμενου αγωγού.

Ο αγωγός φυσικού αερίου όπου ξέσπασε η φωτιά χρησιμοποιείται για την παροχή αερίου στο βόρειο τμήμα της Λιθουανίας και για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη Λετονία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω