Η αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές καταναλωτή τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη παρείχαν και σήμερα στήριξη στις ασιατικές αγορές, οι οποίες όμως συντήρησαν την επιφυλακτικότητα τους μετά την αύξηση των θανάτων λόγω Covid στην Κίνα.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shenzhen Component σημείωσε άνοδο 2,25%, οδηγώντας τα κέρδη στην ευρύτερη περιοχή. Ο Shanghai Composite αυξήθηκε κατά 1,44%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,74%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,9%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 1% και ο Topix έχασε 0,61%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,2% και ο Kodaq κέρδισε 0,62%.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Κίνα ανέφερε μια αύξηση σχεδόν 60.000 θανάτων λόγω Covid από την μείωση των περιορισμών τον περασμένο μήνα. Η ανακοίνωση ήρθε μετά την κριτική που άσκησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Κίνα, υποστηρίζοντας ότι υποεκτιμά τους θανάτους.

Οι μακροοικονομικές συνθήκες

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών στην Κίνα μειώθηκαν κατά 1,5% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία βάση μειώθηκαν κατά 0,25%, τον ίδιο ρυθμό δηλαδή μείωσης που παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο. Οι τιμές των υφιστάμενων κατοικιών σημείωσαν πτώση 0,48% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ελαφρώς ταχύτερη από την πτώση 0,44% του Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν σύντομα αλλαγές στις “τρεις κόκκινες γραμμές” για τους κατασκευαστές. Τα μέτρα που θεσπίστηκαν το 2020, αποσκοπούσαν στη μείωση των επιπέδων χρέους των κατασκευαστών και στον περιορισμό των χρηματοοικονομικών κινδύνων στα ακίνητα – εν μέσω μιας ευρύτερης προσπάθειας για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας στον κλάδο.

Παράλληλα, οι τιμές παραγωγού ή οι τιμές χονδρικής της Ιαπωνίας αυξήθηκαν κατά 10,2% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αυτό ήταν υψηλότερο από την αύξηση 9,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και σηματοδότησε την τρίτη διαδοχική αύξηση των μηνιαίων μετρήσεων. Οι τιμές παραγωγού της χώρας αυξήθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, επίσης υψηλότερα από τις προσδοκίες για αύξηση 0,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές