Στην εκτίμηση ότι το 2023 η παγκόσμια οικονομία θα μπει σε έδαφος ύφεσης εξέφρασαν δύο στους τρεις ανώτερους οικονομολόγους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που συμμετείχαν σε έρευνα που διενήργησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο πλαίσιο του φετινού Νταβός.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters που αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας, περίπου το 18% των ερωτηθέντων εκτιμά πως μια παγκόσμια ύφεση είναι «εξαιρετικά πιθανή» -ποσοστό υπερδιπλάσιο από ό, τι στην προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2022- ενώ μόλο το ένα τρίτο τη θεωρεί απίθανη.

Νταβός: Οι προβλέψεις που δεν επαληθεύτηκαν ποτέ

«Ο τρέχων υψηλός πληθωρισμός, η χαμηλή ανάπτυξη, το υψηλό χρέος και το περιβάλλον υψηλού κατακερματισμού μειώνουν τα κίνητρα για τις επενδύσεις που απαιτούνται για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο για τους πιο ευάλωτους στον κόσμο», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του WEF Saadia Zahidi αναφορικά με τα συμπεράσματα της έρευνας.

Μεγάλες διαφοροποιήσεις στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, από την έρευνα του WEF διαφάνηκαν μεγάλες περιφερειακές διακυμάνσεις. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό που αναμένει υψηλό πληθωρισμό το 2023 κυμαίνεται από μόλις 5% για την Κίνα έως 57% για την Ευρώπη, όπου ο αντίκτυπος της περυσινής ανόδου των τιμών της ενέργειας εξαπλώθηκε στην ευρύτερη οικονομία.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων βλέπει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες (59% και 55%, αντίστοιχα), με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις μυλόπετρες της υπερβολικής ή πολύ μικρής σύσφιξης.

Μείωση κόστους με απολύσεις

Άλλα κύρια ευρήματα της έρευνας ήταν:

– Εννέα στους δέκα ερωτηθέντες αναμένουν ότι τόσο η χαμηλή ζήτηση όσο και το υψηλό κόστος δανεισμού θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις, με περισσότερο από το 60% να επισημαίνει επίσης υψηλότερο κόστος εισροών

– αυτές οι προκλήσεις αναμένεται να οδηγήσουν τις πολυεθνικές επιχειρήσεις σε στρατηγικές για μείωση του κόστους, με περιορισμό των λειτουργικών δαπανών μέχρι και απολύσεις εργαζομένων

– ωστόσο, οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν αναμένεται να προκαλέσουν σημαντική επιβράδυνση στην επιχειρηματική δραστηριότητα το 2023

– η κρίση κόστους ζωής μπορεί επίσης να πλησιάζει στην κορύφωσή της, με σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες (68%) να αναμένουν ότι θα είναι λιγότερο σοβαρή μέχρι το τέλος του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή