Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η ετήσια συνάντηση της παγκόσμιας οικονομικής, πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ, αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας.

Στη διάρκεια των συνόδων αυτών, οι ηγέτες ανά τον κόσμο είθισται να κάνουν προβλέψεις αναφορικά με τις εξελίξεις στο οικονομικό, γεωπολιτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Κάποιες από αυτές είναι ιδιαιτέρως τολμηρές κάποιες πιο ήπιων τόνων. Το CNBC θυμάται κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν ποτέ.

Ας τις δούμε αναλυτικά.

Ύφεση στην Ευρώπη

Το περυσινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διεξήχθη στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μοιραία το κεντρικό θέμα συζήτησης και προβληματισμού ήταν η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup Τζέιν Φρέιζερ, εξέπεμψε σήμα κινδύνου. «Ανησυχώ πολύ περισσότερο για την Ευρώπη, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο των αναταράξεων από τις αλυσίδες εφοδιασμού, την ενεργειακή κρίση και την εγγύτητα σε κάποιες από τις φρικαλεότητες που συντελούνται στην Ουκρανία», είχε υπογραμμίσει. Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρώπη ήταν ξεκάθαρη: «Ναι και ελπίζω να βγω λάθος».

Παρά τις αντιξοότητες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταφέρει να διαφύγει από τα «νύχια» της ύφεσης. Μια μερίδα αναλυτών συγκλίνουν για την εμφάνιση ύφεσης στις αρχές του 2023, ωστόσο αναμένουν αυτή να είναι ήπια.

Στην πορεία οι απόψεις έχουν αρχίσει να αποκλίνουν: η Berenberg κάνει λόγο για συρρίκνωση της τάξεως του 0,1% της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τη Goldman Sachs να έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της καθώς έχει βγάλει την περίπτωση ύφεσης από τον «καμβά» των προβλέψεών της.

Μακάρι τα προγνωστικά απ’ το Νταβός να βγουν λάθος

«Διατηρούμε την άποψή για ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα είναι ασθενείς κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, εντούτοις δεν διαβλέπουμε πια το ενδεχόμενο τεχνικής ύφεσης. Αυτή η πρόβλεψη αντανακλάται από το πιο ανθεκτικό μομέντουμ της ανάπτυξης στα τέλη της περυσινής χρονιάς, τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου και το πρόωρο άνοιγμα της Κίνας», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμα. Πλέον οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας αναμένουν το ΑΕΠ της ευρωζώνης να καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 0,6% το 2023, όταν ανέμεναν συρρίκνωση κατά 0,1% τη φετινή χρονιά.

Πυρηνικός πόλεμος

Το 2018 οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα ήταν τεταμένες. Εκείνη τη χρονιά ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας στη σύνοδο του Νταβός είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμάζονται για έναν πυρηνικό πόλεμο με την ασιατική χώρα.

«Οι ΗΠΑ έχουν χαράξει πορεία προς έναν πυρηνικό πόλεμο αρνούμενες να δεχθούν ότι η Βόρεια Κορέα έχει καταστεί μια πυρηνική δύναμη», είχε τονίσει.

Για τη Βόρεια Κορέα είχε τοποθετηθεί και η κυβέρνηση Ομπάμα το 2016 χαρακτηρίζοντας την ως κορυφαίο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία στρατιωτική σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα. Στη φετινή σύνοδο εξάλλου τους μετέχοντες θα τους απασχολήσει η Ρωσία και η εισβολή της στην Ουκρανία.

Η κατάρρευση της FTX

Το 2022 ήταν μια επεισοδιακή χρονιά για τις αγορές όπως και για αυτή των κρυπτονομισμάτων, ωστόσο κανείς δεν ανέμενε ότι η FTX μια πλατφόρμα διαπραγμάτευσης με χαρτοφυλάκιο αξίας 32 δις. δολαρίων θα κατέρρεε.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια του περυσινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο πρόεδρος της FTX Μπρετ Χάρισον, εξυμνούσε την πολύ ισχυρή θέση που είχε η εταιρεία αναφορικά με τα κεφάλαιά της και μάλιστα δήλωνε ότι εξέταζε περιπτώσεις για εξαγορές.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον CEO Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, με τις κατηγορίες της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, κατηγορίες της οποίες αρνείται.

Ο «μηδενισμός» του bitcoin

Το 2019, ο ιδρυτής της BCG Digital Ventures Τζεφ Σουμάχερ είχε προβεί σε μια καθόλα τολμηρή δήλωση, λέγοντας ότι η τιμή του bitcoin μπορεί να φτάσει σε μηδενικά επίπεδα. Έως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος με όρους κεφαλαιοποίησης εκτοξεύθηκε σχεδόν έως σχεδόν τα 70.000 δολάρια, πριν πέσει υπό των 20.000 δολαρίων κατόπιν του πολέμου.

Εμπορική συμφωνία Ευρώπης – ΗΠΑ

Στη Φόρουμ του 2020, ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία. «Στην τελική γνωρίζουμε ότι το εμπόριο διεξάγεται με μεγαλύτερη επιτυχία όταν δεν υφίστανται πολλά εμπόδια».

Με την έλευση του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο το 2021, οι δύο πλευρές έχουν επιλύσει κάποιες εμπορικές διαφωνίες τους, ωστόσο μια εμπεριστατωμένη εμπορική συμφωνία δεν μοιάζει ορατή στον ορίζοντα μεσοπρόθεσμα.

Μάλιστα οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στον Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού της κυβέρνησης Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι είναι επιβλαβής για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και δεν συνάδει με τους κανόνες για το διεθνές εμπόριο.

Η αναδιάρθρωση της Credit Suisse

Παρά την έντονη φημολογία στο περυσινό Φόρουμ για αντικατάσταση του τότε διευθύνοντα συμβούλου Τόμας Γκότστεϊν της Credit Suisse, ερωτηθείς από το CNBC ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας διέψευσε τις φήμες αυτές. «Δεν έχει μιλήσει κανείς μαζί μου και ξέρω ότι δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο οπότε (οι αναφορές) είναι λάθος», είχε σημειώσει.

Τον περασμένο Ιούλιο η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι ο Γκότστεϊν από αυτήν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή