Η σουηδική εταιρεία εξόρυξης LKAB λέει ότι βρήκε το μεγαλύτερο κοίτασμα οξειδίων σπάνιων γαιών στην Ευρώπη στο βόρειο τμήμα της χώρας, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτηση της ηπείρου από την Κίνα για τον κρίσιμο πόρο .

Τα ορυκτά σπάνιων γαιών διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης. Ωστόσο, η αγορά κυριαρχείται από την Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία .

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η LKAB, εντόπισε περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών στην περιοχή Kiruna, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Αυτά είναι καλά νέα, όχι μόνο για την LKAB, την περιοχή και τον σουηδικό λαό, αλλά και για την Ευρώπη και το κλίμα», δήλωσε ο Jan Moström, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της LKAB.

Σπάνιες γαίες και πράσινο υδρογόνο αναζητά η ΕΕ στο Καζακστάν

Εξάρτηση από τις εισαγωγές

Επί του παρόντος δεν εξορύσσονται στοιχεία σπάνιων γαιών στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να εξαρτάται από τις εισαγωγές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προμηθεύεται το 98% των ορυκτών από την Κίνα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, η ζήτηση αναμένεται να εκτιναχθεί ως αποτέλεσμα της ηλεκτροκίνησης, η οποία θα οδηγήσει σε παγκόσμια «υποπροσφορά» σε μια εποχή αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, ανέφερε η LKAB.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι η εξάρτηση της περιοχής από την Κίνα για ορυκτά σπάνιων γαιών αυξάνει την ευπάθεια της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

«Η ηλεκτροδότηση, η αυτάρκεια και η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία και την Κίνα θα ξεκινήσουν από αυτό το ορυχείο», δήλωσε η Έμπα Μπους, υπουργός Ενέργειας, Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Σουηδίας. «Πρέπει να ενισχύσουμε τις βιομηχανικές αλυσίδες αξίας στην Ευρώπη και να δημιουργήσουμε πραγματικές ευκαιρίες για τον εξηλεκτρισμό των κοινωνιών μας».

Μακρύς δρόμος

Ωστόσο, ο δρόμος για την εξόρυξη των κοιτασμάτων είναι μακρύς, πρόσθεσε η LKAB, η οποία σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για άδεια εντός του έτους.

«Αν δούμε πώς έχουν λειτουργήσει άλλες διαδικασίες αδειοδότησης στον κλάδο μας, θα περάσουν τουλάχιστον 10-15 χρόνια μέχρι να μπορέσουμε πραγματικά να ξεκινήσουμε την εξόρυξη και να παραδώσουμε πρώτες ύλες στην αγορά», ανέφερε.

Δεδομένης της σημασίας τους στον κλάδο της τεχνολογίας, οι σπάνιες γαίες έχουν γίνει ένα από τα κύρια μέτωπα στον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας επίσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες βασίζονται εδώ και καιρό στην Κίνα για τα ορυκτά, επιδιώκουν να ενισχύσουν την εγχώρια αλυσίδα εφοδιασμού τους για να αναδειχθούν σε κυρίαρχο παγκόσμιο παίκτη. Το 2021, η κυβέρνηση Μπάιντεν στόχευσε τις σπάνιες γαίες , μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων της εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού, για να μειώσει την ευπάθεια αυτών των βιομηχανιών στη γεωπολιτική ένταση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Adidas: Κοντράρει τη Nike στη μάχη για την Gen Z
Διεθνή |

Σκληρό πόκερ για την Gen Z - Πώς η Adidas κοντράρει τη Nike στη μάχη για την κατάκτησή της

Φαίνεται πως η ανάπτυξη της Adidas ξεπερνάει αυτήν της Nike για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια το 2024 - αυτό σημαίνει ότι το γερμανικό sports brand θα παραμεινει για μερικά ακόμη χρόνια στην κορυφή