Τη σύναψη του πρώτου PPA για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με σταθερή τιμή και για διάστημα 10 ετών ετοιμάζεται να ανακοινώσει εταιρεία τηλεπικοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση της ΔΕΗ για δεκαετές συμβόλαιο ρεύματος. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν και αναμένονται τις επόμενες ημέρες οι επίσημες ανακοινώσεις.

Δύο βιομηχανίες

Την ίδια στιγμή, και όπως είχε αποκαλύψει ο ΟΤ την περασμένη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, η ΔΕΗ έχει σε πλήρη εξέλιξη τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη αντίστοιχων PPAs και με δύο βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση.

Πηγές της αγοράς θέλουν να είναι η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν και ο βιομηχανικός όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης: Εναρκτήριο λάκτισμα για την κατασκευή της

Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορούν στη διάρκεια των νέου τύπου συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που ετοιμάζεται να καθιερώσει πια στην αγορά η ΔΕΗ.

Οι ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας των δύο βιομηχανιών υπολογίζονται σε 1,5 GW και αυτές μπορούν να καλυφθούν μόνο από τη δημόσια εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημόσια εταιρεία έχει προτείνει στους πελάτες της τη σύναψη 10ετούς συμβολαίου ρεύματος με σταθερή τιμή.

Ρεύμα από ΑΠΕ

Οι δύο βιομηχανίες φέρονται να έχουν συμφωνήσει με τη ΔΕΗ για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, οι οποίες είναι και φθηνότερες τεχνολογίες.

Ωστόσο, η δημόσια εταιρεία επειδή δεν διαθέτει ακόμη ικανό αριθμό έργων ΑΠΕ, έχει προτείνει στους δύο ενεργοβόρους καταναλωτές για δύο χρόνια η τιμή που θα συμφωνηθεί να καθοριστεί από το ενεργειακό της μίγμα των θερμικών της μονάδων (λιγνίτης και φυσικό αέριο). Και για τα επόμενα οκτώ χρόνια να καθοριστεί από ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ χρειάζεται τα δύο χρόνια προκειμένου να έχει προλάβει να χτίσει τα αναγκαία φωτοβολταϊκά πάρκα.

Με το συγκεκριμένο PPA η σταθερή τιμή ρεύματος των δύο ετών δεν αποκλείεται να είναι τριψήφιο νούμερο και στην οκταετία πολύ χαμηλότερο και για την ακρίβεια να είναι διψήφιο το νούμερο.

Διαφωνίες

Αν και οι μεγάλοι καταναλωτές της υψηλής τάσης, φέρονται κατά τις πληροφορίες, να αποδέχονται το συγκεκριμένο προϊόν PPA που προτείνει η ΔΕΗ, εντούτοις, πηγές θέλουν, πως επιχειρήσεις μέσης τάσης δεν επιθυμούν τέτοια λύση.

Πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας των PPAs υποστηρίζουν πως πρόκειται για μία λύση συμφέρουσα και για τον πωλητή και αγοραστή συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμών και κυρίως σταθερών.

Ιδίως οι καταναλωτές είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των προτέρων των ενεργειακό τους κόστος και έτσι να έχουν την ευχέρεια χάραξης της επιχειρηματικής τους στρατηγικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green