Σε εξέλιξη βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τρεις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες για τη σύναψη νέου τύπου συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόκειται για μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν με δικές τους μονάδες τις ανάγκες ρεύματος, και διψούν… για σταθερές τιμές προκειμένου να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα με στόχο τη συνέχιση και επέκταση των εξαγωγών τους. Τα συμβόλαια ρεύματος που είχαν με τη ΔΕΗ έληξαν στο τέλος του 2022 και τώρα αναζητείται τρόπος ανανέωσης της πολυετούς σχέσης που είχε η δημόσια εταιρεία με τις βιομηχανίες.

Σκρέκας: Η Ελλάδα ανάμεσα στις πιο φθηνές χώρες της Ευρώπης στο ηλεκτρικό ρεύμα

Τα PPAs

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στον ΟΤ, πως η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο έως τρεις βιομηχανίες για τη σύναψη διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs). Πρόκειται για μορφές συμβολαίων που στο εξωτερικό εφαρμόζονται κατά κόρον και τα χαρακτηριστικά τους είναι η διασφάλιση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερές τιμές για μακρύ χρονικό διάστημα. Η περίοδος αυτή μπορεί να φτάνει και τα 10 χρόνια.

Η ενεργειακή κρίση έχει καταστήσει σαφές, ακόμη και στους πλέον δύσπιστους, πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η πιο φθηνή μορφή ενέργειας. Σε συνδυασμό και με τους στόχους που έχουν τεθεί για τον περιορισμό της κλιματικής κρίσης, η παροχή ρεύματος από ΑΠΕ είναι η πλέον ιδανική λύση για τους μεγάλους καταναλωτές. Οι τελευταίοι μάλιστα με την πράσινη ενέργεια πετυχαίνουν και τους δικούς τους στόχους για μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος

Οι όροι

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΕΗ και βιομηχανίες, συζητούν αυτήν την περίοδο τους όρους των διμερών συμβάσεων.

Πηγές του ΟΤ θέλουν τη δημόσια εταιρεία για τον πρώτο ενάμιση χρόνο της συνολικής διάρκειας των PPAs να παρέχει τιμές με βάση το υφιστάμενο «καλάθι» ενέργειας που διαθέτει: Λιγνίτης και φυσικό αέριο.

Κι αυτό συμβαίνει καθώς η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να προσφέρει μόνο πράσινη ηλεκτρική ενέργεια μετά από ενάμιση χρόνο, οπότε και θα έχει κατασκευάσει ικανοποιητικό αριθμό φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.

Πηγές αναφέρουν πως οι βιομηχανίες αφενός επιδιώκουν τη σύναψη PPAs αφετέρου προβληματίζονται ως προς το ύψος της τιμής που θα συμφωνηθεί. Η έντονη μεταβλητότητα που εκτιμάται ότι θα κρατήσει στην αγορά ενέργειας για τα προσεχή χρόνια, προκαλεί σκεπτικισμό στις βιομηχανίες στο κατά πόσο θα μπορούν να ανταγωνίζονται ξένες μεγάλες επιχειρήσεις.

Στον προβληματισμό αυτό, αναλυτές απαντούν μέσω του ΟΤ, πως σημασία έχει για μία βιομηχανία να γνωρίζει εκ των προτέρων το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και από κει και πέρα στο πλαίσιο ενός ορθού management είναι εφικτό να εντοπίσει τα περιθώρια εκείνα του λειτουργικού κόστους που μπορεί να περιορίσει για να διατηρεί την ανταγωνιστικότητα της.

Τα εμπόδια

Όπως έχει αποκαλύψει ο ΟΤ, η συμφωνία για πράσινα PPAs προϋποθέτει στην Ελλάδα την άρση διοικητικών εμποδίων.

Το κορυφαίο όλων είναι η εξαίρεση από το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών των σταθερών διμερών συμβάσεων. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας φέρεται, σύμφωνα με όσα έχει γράψει και ο ΟΤ, αποφασισμένος να προχωρήσει σε μία τέτοια ρύθμιση, αναμένοντας βέβαια και το τυπικό «ΟΚ» από την Ευρ. Επιτροπή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green