Αυξάνουν την πίεση τους οι ακτιβιστές στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες κατά την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), που τις κατηγορούν ότι στρέφουν τις συζητήσεις για το κλίμα στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, ενώ παράλληλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαπλώνεται η εκστρατεία με τίτλο «cease and desist».

«Απαιτούμε συγκεκριμένη και πραγματική δράση για το κλίμα», δήλωσε ο Nicolas Siegrist, ο 26χρονος διοργανωτής της διαμαρτυρίας, ο οποίος είναι και επικεφαλής του κόμματος των Νέων Σοσιαλιστών στην Ελβετία. «Θα βρίσκονται στην ίδια αίθουσα με κρατικούς ηγέτες και θα πιέζουν για τα συμφέροντά τους», συνέχισε.

Η θέση της βιομηχανίας

Οι μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της ενέργειας -όπως είναι οι BP, η Chevron και η Saudi Aramco- συγκαταλέγονται μεταξύ των 1.500 ηγετών και επιχειρήσεων που συγκεντρώνονται στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός, όπου οι παγκόσμιες απειλές, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Η θέση της βιομηχανίας ενέργειας είναι ότι πρέπει να αποτελέσει μέρος της ενεργειακής μετάβασης, καθώς τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα όσο οι χώρες θα στρέφονται σε οικονομίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Πετρελαϊκές εταιρείες: Οι υψηλές τιμές εκτινάσσουν τα κέρδη

Τι ζητούν οι ακτιβιστές

Η καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που χρηματοδοτήθηκε από τους ακτιβιστές για το κλίμα Thunberg, Vanessa Nakate και Luisa Neubauer, μέσω του μη κερδοσκοπικού ιστότοπου Avaaz, αύξησε την πίεση στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το μήνυμα της προς τους διευθύνοντες συμβούλους των ενεργειακών εταιρειών είναι : «να σταματήσουν αμέσως να ανοίγουν νέες εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άνθρακα και να σταματήσουν να εμποδίζουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια που όλοι χρειαζόμαστε τόσο επειγόντως». Επιπλέον οι ακτιβιστές απειλούν με νομικά μέτρα και περισσότερες διαμαρτυρίες αν δεν συμμορφωθούν.

Η καμπάνια, την οποία είχαν υπογράψει περισσότεροι από 660.000 άνθρωποι, είχε σχεδόν 200.000 συμμετοχές το πρωί της Δευτέρας.

Ο Sumant Sinha, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας, δήλωσε ότι θα ήταν καλό να συμπεριληφθούν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες στη συζήτηση για τη μετάβαση, καθώς έχουν ζωτικό ρόλο να διαδραματίσουν.

«Εάν η πετρελαϊκή βιομηχανία δεσμεύεται να αλλάξει τότε συμφωνώ οι εκπορόσπωοι της να συμμετέχουν στις συζητήσεις. Είναι καλύτερα να τους βάλουμε μέσα στη σκηνή παρά να τους έχουμε έξω από τη σκηνή», δήλωσε στο Reuters ο Sinha, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ReNew Power, διευκρινίζοντας όμως ότι η συμπερίληψη δεν πρέπει να οδηγήσει σε «σαμποτάζ».

Η άνοδος των επιτοκίων έχει καταστήσει δυσκολότερη την προσέλκυση χρηματοδότησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίνοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους παραδοσιακούς παίκτες που έχουν «γεμάτες τσέπες».

Τέλος, την ώρα που οι σύνεδροι άρχισαν να φθάνουν στο Νταβός, ακτιβιστές του Debt for Climate διαμαρτυρήθηκαν σε ιδιωτικό αεροδρόμιο στην ανατολική Ελβετία και εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούσαν να διαγραφούν τα χρέη των φτωχότερων χωρών προκειμένου να επιταχυνθεί η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη