Η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να απελάσουν ή να εκδώσουν έως και 130 «τρομοκράτες» στην Τουρκία προτού το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει τις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών κρατών για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέβαλαν πέρυσι αίτηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τα 30 κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν την κίνηση αυτή.

Τουρκία: Το «καρότο και μαστίγιο» Ερντογάν, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ

Η δήλωση Ερντογάν

Η Τουρκία έχει ζητήσει από τη Σουηδία, συγκεκριμένα, να λάβει μια σαφέστερη στάση απέναντι σε αυτούς που θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως δηλαδή τους Κούρδους μαχητές και μια ομάδα που η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

«Είπαμε κοιτάξτε, αν λοιπόν δεν μας παραδώσετε τους τρομοκράτες σας, δεν μπορούμε να το περάσουμε (την έγκριση της αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ) από το κοινοβούλιο ούτως ή άλλως», δήλωσε ο Ερντογάν σε σχόλια αργά την Κυριακή, αναφερόμενος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον τον περασμένο Νοέμβριο.

«Για να περάσει (η αίτηση) από το κοινοβούλιο, πρέπει πρώτα απ’ όλα να μας παραδώσετε περισσότερους από 100, περίπου 130 από αυτούς τους τρομοκράτες», είπε ο Ερντογάν.

Το χρονικό

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν μια τριμερή συμφωνία με την Τουρκία τον Ιούνιο του 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας για είσοδο των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τα «εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Τουρκία ταχέως και διεξοδικά», λαμβάνοντας υπόψη τις τουρκικές πληροφορίες και τηρώντας το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε το Σάββατο ότι ο χρόνος τελειώνει για το κοινοβούλιο της Τουρκίας να επικυρώσει τις προσφορές πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που αναμένονται τον Μάιο.

Τη Δευτέρα ο Σουηδός Κρίστερσον δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε «καλή θέση» για να εξασφαλίσει την επικύρωση της υποψηφιότητας της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».