Μετά από δυο και πλέον χρόνια απουσίας, διαφαίνονται αρκετές πιθανότητες επαναλειτουργίας της «Αίγλης Ζαππείου». Το «πλέον απολαυστικόν κέντρον των Αθηνών» όπως έλεγε χαρακτηριστικά μία διαφήμιση των αρχών του 20ού αιώνα ετοιμάζεται -όπως όλα δείχνουν- να αποκτήσει καινούριο ενοικιαστή που θα της δώσει νέα ζωή.

Ο λόγος για την αλυσίδα γρήγορης εστίασης «Γρηγόρης», η οποία ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά στο διαγωνισμό για την εκμίσθωση του εμβληματικού χώρου.

Τον λόγο πλέον έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες διενεργούν τον απαραίτητο έλεγχο των δικαιολογητικών που προσκόμισε ο επενδυτής. Εφ’ όσον ολοκληρωθεί θετικά, τότε θα αναδειχθεί και τυπικά προτιμητέος επενδυτής.

Ποιος είναι ο «μνηστήρας» για την Αίγλη Ζαππείου

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων του Ζαππείου Μεγάρου, Χρυσάνθη Βαγενά μιλώντας στον «OT» δηλώνει ικανοποιημένη με την ταυτότητα του υποψήφιου επενδυτή, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Υπογραμμίζει πως η εταιρεία που μίσθωνε πριν τον χώρο άφησε πολλά χρέη, επιβαρύνοντας την ήδη δύσκολη οικονομική θέση του Ιδρύματος. Το οποίο, όπως λέει χαρακτηριστικά η κα. Βαγενά επαφίεται σχεδόν αποκλειστικά στα μισθώματα της «Αίγλης» για να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα.

Λογαριασμοί που «καίνε»…

Έξοδα που έχουν εκτοξευθεί κατακόρυφα λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ο τελευταίος λογαριασμός ρεύματος μάλιστα σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής έφθασε στα 60.000 ευρώ (συνολικά για τους χώρους του ακινήτου) παρά τη κρατική επιδότηση από περίπου 10.000 που ήταν το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν. Και αυτό παρ’ ότι ο χώρος ήταν κλειστός!

Για αυτό άλλωστε, όπως εξηγεί η κα. Βαγενά, τέθηκαν αυστηροί όροι για την επιλογή του νέου ενοικιαστή. Μηνιαίο μίσθωμα 35.000 ευρώ και εγγυητική επιστολή ύψους 1 εκατ. ευρώ ήταν μεταξύ των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή στον πλειοδοτικό διαγωνισμό (αυτό εξηγεί και τον ένα διεκδικητή, αφού πολλοί ήταν αυτοί που ενώ ήθελαν δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα κριτήρια…).

«Θέλαμε να βρούμε έναν αξιόπιστο ενοικιαστή που θα πληρώνει τα μισθώματα στην ώρα τους…Και να εξασφαλίσουμε το Ίδρυμα για τα επόμενα 20 χρόνια», λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής.

Η τακτοποίηση των αυθαίρετων τετραγωνικών

Η ίδια στέκεται και στις ενέργειες που προηγήθηκαν του διαγωνισμού, προκειμένου να καταστεί πιο ελκυστική στην επενδυτική κοινότητα η εκμίσθωση του εμβληματικού χώρου.

Ειδική αναφορά κάνει στην προσπάθεια τακτοποίησης χώρων έκτασης περίπου 1.000 τ.μ. που ήταν αυθαίρετα αλλά και στην απομάκρυνση κάποιων κατασκευών που παράνομα είχε φτιάξει ο προηγούμενος ενοικιαστής.

Ίδιο όνομα, εντελώς νέα εικόνα

Ο νέος ενοικιαστής θα αναλάβει και το κόστος για τη ριζική ανακαίνιση του κτίσματος, το οποίο σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς ενδέχεται να αγγίξει τα 5 εκατ. ευρώ. Η υψηλή αισθητική θα χαρακτηρίζει τις αίθουσες και τις σάλες που θα υποδέχονται τους πελάτες, ώστε να συνάδει με την ιστορική κληρονομιά του χώρου.

Στόχος είναι η «Αίγλη» (το όνομα θα παραμείνει) να ανακτήσει την χαμένη της… αίγλη και να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για τους Έλληνες αλλά και τους ξένους που θα επισκέπτονται την πρωτεύουσα.

Ο προηγούμενος ενοικιαστής

Η προηγούμενη μισθώτρια εταιρεία του χώρου, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά άφησε στο Ζάππειο «φέσια» ύψους περίπου 350.000 ευρώ.

Η οικονομική κρίση αρχικά και στη συνέχεια το ξέσπασμα της πανδημίας λέγεται πως δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της επιχείρησης, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με την κατακόρυφη κάμψη των εσόδων της.

Αφού κατέβαλλε κάποια χρήματα με μορφή αποζημίωσης χρήσης, ύστερα σειρά δικαστικών αποφάσεων, εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω αδυναμία καταβολής των οφειλών.

Το «απολαυστικόν κέντρο των Αθηνών»

Ο πολυχώρος της «Αίγλης» περιλαμβάνει το Aegli Café, εστιατόριο ελληνικής κουζίνας, θερινό κινηματογράφο και αίθουσες κοινωνικών και επαγγελματικών εκδηλώσεων.

Η «Αίγλη Ζαππείου» από το 1904 μέχρι σήμερα η αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής της Αθήνας. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το «Ζυθεστιατόριον η Αίγλη» συνδέθηκε με τη μικρή Αθήνα της belle epoque και των Βαλκανικών Πολέμων.

Στην εποχή του Μεσοπολέμου και τα μεταπολεμικά χρόνια σημάδεψε την κοινωνική ζωή και την καθημερινότητα των Αθηναίων, αποτελώντας έναν κοινωνικό-δημόσιο χώρο με διαστρωματική εμβέλεια.

Στα τραπεζάκια της Αίγλης, «το πλέον απολαυστικόν κέντρον των Αθηνών» όπως έλεγε χαρακτηριστικά μία διαφήμιση της εποχής, συγκεντρώνονταν λόγιοι, καλλιτέχνες και απλοί καθημερινοί άνθρωποι, για να απολαύσουν τον καφέ ή την πορτοκαλάδα τους.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1910 λειτούργησε ο κινηματογράφος της Αίγλης, ένας από τους πρώτους θερινούς που λειτούργησαν στην Αθήνα. Tο εμβληματικό ακίνητο στο κέντρο της πρωτεύουσας διαχειρίζεται η Επιτροπή Ολυμπιών και Κληροδοτημάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Ακίνητα: Διαθέσιμα σε κινητά και υπολογιστές νέα ψηφιακά στοιχεία – Αναβαθμίζεται ο «χάρτης αξιών»
Ακίνητα |

Σε κινητά και υπολογιστές νέα ψηφιακά στοιχεία για τα ακίνητα - Αναβαθμίζεται ο «χάρτης αξιών»

Η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών «χαρτών αξιών», αποτελεί επιτακτική ανάγκη, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος που καταγράφεται για την πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς